Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kullancscsípés veszélyeiről

Kellemes tavaszi idő csábítja a természetbe a város szmogos, zajos forgatagából a túrázni, kirándulni vágyókat, ráadásul a közelgő, húsvéti és május 1-jei hosszú hétvégék is kiváló lehetőséget adnak egy-egy huzamosabb táborozásra. Azonban a szabadban való kikapcsolódásra érdemes felkészülni, mert ilyenkor a felhőtlen szórakozást megkeserítheti egy-egy bőrünkbe fúródó, vérünket szívó kullancs. A védekezésről, a fertőzés veszélyeiről dr. Kóródi László háziorvost és dr. Mátyási Mátyás állatorvost kérdeztük.

a kullancs 2 (4)

A Körös-parton is sok a kullancs

Kóródi doktor hangsúlyozta, aki gyakran jár kirándulni, túrázni, oltassa be magát kullancsfertőzés ellen. Mint hangsúlyozta, ilyen védőszérumhoz elsősorban magyarországi gyógyszertárakban lehet hozzájutni. Ezt az állítását megerősítette az is, hogy több patikában is érdeklődtünk erről, de sehol sem volt kapható, kizárólag kullancsot (és egyéb vérszívókat, mint pl. szúnyogot, bögölyt) riasztó sprayket vagy bőrre kenhető oldatokat. Ezek ára egyébként 10–20 lej között mozgott. „Aki túrázni megy, jól öltözzön fel, akár sapkát is viseljen, kirándulás után pedig vizsgálják át a testüket, nem fúródott-e bele kullancs. Mivel kapható annak eltávolítására készült speciális csipesz, ilyet érdemes magunkkal vinnünk, majd a vérszívó eltávolítása után fertőtleníteni kell a sebet. Ha pedig belázasodnánk vagy a testünkben marad a kullancs feje, akkor okvetlenül forduljunk orvoshoz. A kullancsoknak sokféle változata létezik, ezekből csak kevés a fertőző, de sűrű jelenlétük miatt mégis veszélyt jelentenek. Ma már nem csak a párás aljnövényzetben, erdők-rétek találkozásánál élnek, megtalálhatók a városi parkokban is. Egyébként Nagyváradon a Pece- és Körös-part bozótos területein, illetve a Félixfürdőn vannak leginkább elszaporodva ezek az élősködők.

Dr. Mátyási Mátyástól megtudtuk, hogy az enyhe tél miatt igen elszaporodtak a kullancsok. Az elmúlt hetekben több kutyát is megszabadítottak már tőlük. Volt olyan négylábú is, amelyből 20–30 kis vérszívót távolítottak el. Mint hangsúlyozta, a gond az, hogyha nem vesszük észre ebünkön a kullancsot, az az otthonunkban a kutyáról lehullva tojásokat rakhat, elszaporodhat, és az emberre is veszélyt jelenthet. Házi kedvenceinket kullancs elleni cseppekkel vagy úgynevezett kullancsnyakörvvel védhetjük e vérszívók ellen. Ha mégis kullancs kerülne a bőrükbe, annak eltávolítása után egy-két hétig figyeljük meg az állat viselkedését. Ha levert, lázas vagy véres a vizelete, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert akár babéziózisa vagy Lyme-kórja lehet. Ha időben diagnosztizálják a betegséget, mindkettő gyógyítható.

Sükösd T. Krisztina