Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kulcsos gyerekektől a világháló veszélyéig

Tombol a nyár, tart a vakáció, s nagyon sok gyerek – a szó rossz értelmében – szabadjára van eresztve. Sok esetben ugyanis a szülők egész nap dolgoznak, s ha a gyerek nincs nyári táborban, esetleg nagyszülőknél, úgy a haverokkal tölti az „iskolamentes” nyári napokat.

a kulcsos gyerekek 2

Ez a szabadság pedig több veszélyt jelent a kiskorúak számára. Pár éve még „kulcsos gyerekeknek” neveztük azokat a lurkókat, akik a tömbházak közti tereken, parkokban játszottak, bandáztak a vakáció alatt. Manapság már nem ez a legfelkapottabb vakációs szórakozás a szabadjára engedett gyerkőcöknek, hiszen a plázák, strandok sokkal csábítóbbak. És persze itt van a világháló, a végtelen lehetőségekkel, a vakáció ideje alatt ugyanis egyre több gyerek „lóg a neten” reggeltől estig, kitéve magát annak a veszélynek, hogy a virtuális világból nagyon is valóságos bűncselekmények csapdájába kerüljenek.

A vakáció ideje alatt a rendőrség gyermekvédelmi szakemberei is jóval alaposabban figyelik azokat a helyeket, ahol a gyerekek megfordulnak, s amennyire lehetséges, az Internet jelentette veszedelmekre is megpróbálják felhívni elsősorban a szülők figyelmét, tudtuk meg tegnap Ioana Indrieştől, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság egyik sajtóreferensétől. A rendőrök külön járőröznek a vakáció ideje alatt a parkokban, plázák, strandok környékén. Figyelmeztetik a kiskorú kerékpárosokat, gördeszkásokat, hogy csak biztonságos helyen, kerékpárúton biciklizzenek. A járőrök naponta többször végigjárják azokat a partszakaszokat is a megyeszékhelyen, ahol sokan – annak ellenére, hogy ez tilos –, mégis bemerészkednek a folyóba. Több alkalommal volt már arra példa, hogy kiparancsolták a folyóból az ott fürdőző kamaszokat, például a Szilvás környékén. A világháló veszedelmeitől persze nagyon nehéz megóvni az Interneten csüngő gyerekeket, de mint megtudtuk, már készül egy olyan program, ami kérésre lehetővé teszi a szülőknek a netes hozzáférések kiszűrését. Ez a Nyugat-Európai országokba már évek óta használatos szolgáltatás lehetővé teszi, hogy letiltsák a pornográf tartalmú vagy agresszióra buzdító tartalmakat a gyerekek komputereiről, telefonjairól.

A rendőrség kéri a szülőket, a vakációs időszak alatt fokozottan figyeljenek gyerekeikre, ügyeljenek, hogy azok hol és mivel töltik szabadidejüket, ugyanis a rendőrség csak akkor avatkozhat bármibe, ha már megtörtént a baj, ennek megelőzése azonban, a szülők, a felnőttek dolga.

(szőke)