Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kukás-seriff

A minap elromlott az éjjeli lámpám elosztója, vettem egy másikat, a régit meg bedobtam a kukába. Aztán levittem a szemetet.

Nálunkfelé furcsán modern a szemetes, ugyanis úgy fél éve a kukákat nagy ketrecbe zárták, az utca első három tömbházával megvétették a kukásketrec elektronikus zárjához dukáló mágneses kulcsot, mert a rongyrázás nagy divat ebben a bolondok városában, kérem. Szóval van nekünk „interfonos kukánk” és emellett általában óriási, szétbarmolt szemétkupac. Mert sokan nem használják a mágneskártyát, mellédobálják a szemeteszsákokat, a kukázók meg széttúrják.

Szóval viszem le a hőségben a kukát, hogy útközben bedobom. Meg is teszem, mágneses kártya, supp, a szemét a nagy büdös konténerbe. Indulok tovább, ám az olvadozó aszfalton a semmiből elém terem egy, a helyi rendőrök egyenruháját hordó személy s megszólít, mondván, hogy: „hát ez nem volt elég szabályszerű.” Én nézek rá, mit akar és miért? Ezt udvariasan meg is kérdezem. Erre az elvtárs elmondja, hogy sasszemmel skubizta ám a szemetemet és látott benne egy nejlontányért meg a hosszabbítót, s az egy másik konténerbe való, és ő ezért jól meg is büntethetne engem. Na én erre elmondom neki, törvényszámot idézve, hogy neki egyáltalán mi a kötelessége, például az, hogy azokat bírságolja, akik a kukásketrec melletti bűzlő szemétkupacot odadobálták. Kérem, igazolja magát s megteszem én is ezt. Úgy döntök, a tikkasztó hőségben nem pazarlok több energiát erre a furcsa serifecskére, aki vagy túlbuzgó volt, vagy megártott neki a hőség, vagy csak fenekedni akart egy rövidnadrágos kislánynak látszó, ártatlannak tűnő valakivel… Gondoltam arra is, megkérem, büntessen meg, vegyen fel jegyzőkönyvet, de ahhoz menjen és szedje ki a konténerből a bizonyítékot, mert anélkül ugye bírságolni sem lehet.

Mikor jövök vissza a piacról, a kukásketrec előtt a járdán egy szegény guberálós bontogatja az azóta odadobált sok teli szemeteszacskót. Hol is volt a buzgó helyi rendőr, míg azokat odadobálták egy félóra alatt?

Lehet, csak nőket zaklat, és azok szemetét vizsgálja árgus szemmel? Persze a bősz kukás-seriff már sehol nem volt. Szegény guberálóst se akartam bántani, de igencsak bosszantó, hogy az én adópénzemből fizetnek olyan „rendfenntartókat”, akik igaziból nem a szemetet szelektálják, hanem a törvények betartatását!

Szőke Mária