Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A közös munka öröme – bemutató előtt a Szigligeti Társulat

November 5-én, vasárnap 19 órától mutatja be a Szigligeti Színház Szigligeti Társulata Bertolt Brecht és Paul Dessau örök klasszikusát, A kaukázusi krétakört.

kaukazusi csoportkep

„Mindenekelőtt szeretném kiemelni, hogy a produkcióban részt vevő színészek emberfeletti munkát végeznek. Színházi munkáim során ritkán tapasztalok olyat, hogy egy társulat művészei ilyen egyenletes teljesítményt nyújtsanak, egy olyan feszített munkatempójú próbafolyamatban, amelyet Brecht szövegének komplexitása megkíván. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy jó kondíciójú, nagy potenciállal rendelkező színészekről van szó, akiket, munkabírásuk és változatos színészi eszköztáruk alapján a legjobb erdélyi társulatok közé sorolhatunk” – nyilatkozta Anca Bradu rendező, majd hozzátette: „Az előadást a kiváló színészi alakítások, és ugyanakkor a Brecht által felvetett téma mélysége is valódi közösségi eseménnyé avatják”.

A témaválasztásról a rendező elmondta: „A kaukázusi krétakör Brecht munkásságának egyik legerőteljesebb alkotása, ennek ellenére nagyon keveset játsszák a színházak, azért, mert első pillantásra nagyon bonyolult darabnak tűnik, és nagy szereposztást igényel. Ennek ellenére a dráma alapvető konfliktusa és tanulsága egyaránt hozzáférhető a nagyközönség számára is. Amint azt egyébként Brecht is elmondja, ez a történet két régi kínai legendából ered, amelyek két, ma is rendkívül aktuális és örökké emberi témát dolgoznak fel: a jó fogalmát a gonosz világában, az igazságosság tematikáját, illetve az ember saját identitásának kérdését. A krétakör példázata a régi salamoni bölcsességből ered, amelynek az alapkérdése az, hogy kié a gyerek, amikor két anya vitázik róla: azé az anyáé, aki megszülte, vagy azé az anyáé, aki felnevelte és aki az életét áldozta érte? Ennek az ősi történetnek rendkívül sok aktuális rétege van, hiszen kultúráink közötti sokféleségről, valamint a kegyetlenség és igazságosság örök harcáról beszél”.

Andra Bădulescu Visniec díszlet- és jelmeztervező kiemelte, hogy a színpadi látvány megalkotásában részben a német expresszionizmust, részben pedig a közel-kelet folklórhagyományát használta inspirációs forrásként.

Az előadásban a Szigligeti Társulat tizenöt színművésze, valamint meghívott művészek is közreműködnek: Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Csepei Márk m.v., Dimény Levente, Dobos Imre, Fábián Enikő, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kardos M. Róbert Jászai-díjas, Kiss Csaba, ifj. Kovács Levente, Körner Anna, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd, Szotyori József, Tasnádi-Sáhy Noémi színművészek, valamint Dombi Dávid, Kurucz Tibor és Marcu Ágnes zenészek.

Az előadás bemutatójára rendhagyó módon november 5-én, vasárnap 19 órától kerül sor a Szigligeti Színház nagytermében. Az alkotók és a színházi munkatársai valódi közösségi élményt szeretnének nyújtani a nagyváradi és környéki színházbarátoknak, ezért az érdeklődők a bemutatóra normál áron válthatják meg jegyeiket, a szervezők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az előadásra a Szigligeti-bérletek érvényesíthetők.

A kaukázusi krétakört november folyamán még három alkalommal tekintheti meg a közönség: november 18-án, szombaton, 17 órától (Papp Magda-bérlet), november 19-én, vasárnap, 19 órától (Halasi Gyula-bérlet), illetve november 25-én, szombaton, 17 órától (Tanay Emil-bérlet).

Jegyek és szabadbérletek még kaphatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, valamint egy órával az előadások előtt), helyfoglalásra ugyanakkor online, a www.biletmaster.ro oldalon is van lehetőség.