Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A közöny a legfőbb ellenfél

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-listavezetője Margittán és Monospetriben is járt a hétvégi kampánykörútja során, tegnap pedig Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót. Fontos kihasználni a kampányidőszakot arra, hogy Európai parlamenti jelenlét szerepéről, a magyar közösség érdekképviseletéről beszéljek – mondta Winkler Gyula, aki öt fő témakört érintett.

a kozony

Gazdasági szemszögből új időszak kezdődik idén a 2014–2020 költségvetési időszak kezdetével, 2015-től pedig érvénybe lép például a közös agrárpolitika. A schengeni csatlakozás halogatásáról elmondta: ebből kára származik az behozatallal és kivitellel foglalkozóknak. Az RDMSZ mind ellenzékből, mint kormányról támogatja a csatlakozást. A EP-képviselőjelölt ennek kapcsán kitért az európai romastratégiára is, szerinte ugyanis ez nem az úgynevezett kibocsátó vagy befogadó országok felelőssége, hanem európai felelősség. Winkler a cinizmus netovábbjának nevezte azt is, hogy a schengeni csatlakozást az uniós alapok lehívásával hozták összefüggésbe.

Fontos lenne a közös uniós energiapolitika kidolgozása, hiszen jelenleg a  balti államok száz százalékban, és körülbelül 12-14 uniós az állam nagymértékben függ az orosz gáztól, a Gazprom pedig jelenleg az orosz állam legfontosabb eszköze.

Winkler szerint fontos, hogy minél kevesebb euroszkeptikus, szélsőségesen nacionalista párt képviselői kerüljenek be az EP-be. Az RDMSZ-ben a politikai egység felé tartó Unióban hisznek. A nemzeti és vallási kisebbségek problémáját uniós szinten kellene kezelni, mondta az EP-képviselőjelölt, aki a franciaországi muzulmánok helyzetét említette példának, lévén hogy Franciaország a kezdeményezés egyik fő akadályozója. Meggyőződése, hogy a Balkán stabilitását is az unióhoz való csatlakozás biztosíthatja.

Fried Noémi Lujza