Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A közlekedési miniszter elégedett a felüljárókkal

Nagyváradra látogatott szombat délelőtt Sorin Buşe román közlekedési miniszter, aki munkatársaival, Marcel Boloş államtitkárral, Cătălin Homorral, az Országos Út- és Autópályakezelő Társaság (CNADNR) igazgatójával, illetve Ilie Bolojan váradi polgármesterrel a nagyváradi körgyűrű két új felüljárójához látogatott el.

a kozlekedesi 1

A két felüljárót a nagyváradi önkormányzat a közlekedési minisztérium támogatásával építette meg, és a CNADNR szervezte meg a munkálatokra kiírt pályázatot, illetve az építkezés menetét.

a kozlekedesi 2

A felüljárókat – egyet a Nagyürögdi (Nojoridului), a másikat pedig a Váradcsehi (Ciheiului) úton – 2015-ben kezdték el építeni, azzal a céllal, hogy a váradi körgyűrűt ily módon korszerűsítve megkönnyítsék a megyeszékhely közlekedését. A nagyszabású munkálatokat úgy tudták elkezdeni, hogy 2013-as kezdettel az önkormányzat felvásárolta és lebontatta azokat a környékbeli ingatlanokat, melyek akadályozták volna a felüljárók kialakítását. Több mint ötven magántulajdonban levő ingatlant vásárolt meg akkor összesen 5 371 817 lejért az önkormányzat, s ezek zömét lebontották.

a kozlekedesi 3

A közlekedési minisztert mindkét helyen az építkezéseket vezető mérnökök fogadták, akik röviden beszámoltak a munkálatok menetéről. Buşe rákérdezett arra is, milyen gondok, akadályok adódtak az építkezés során, ám erre nem kapott választ egyik munkavezetőtől sem, tehát vagy nem is voltak gondok a felüljárók megépítésének vagy nem akartak a mérnökök erről beszélni.

a kozllekedesi 9

A felüljárók megépítését 2015. májusában kezdték el, a szerződések szerint 18 hónap alatt kellett ezt befejezni, azaz ez év novemberéig, így a miniszter nagyon elégedettnek mutatkozott, azért, mert a határidő lejárta előtt két hónappal befejezték itt a felvállalt építkezéseket, így már szeptemberben megindulhat a közlekedés a felüljárókon. Mint mondta, ez példaértékű kell legyen az egész országban, ugyanis nagyon ritka manapság, hogy egy munkálatot időre befejezzenek, s ezért külön köszönetet mondott Bolojan polgármesternek, majd bejárta a felüljárókat. A Váradcsehi utcai felüljáró 481 méter, míg a Nagyürögdi úti 630 méter hosszú, a mindkettő magassága öt és fél méter. A Váradcsehi utcai felüljáró 19,4 millió lejbe került, ezt a Poor Construct Kft. építette fel, a Nagyürögdi úti szintén 19,4 millió lejbe, ennek megépítését Poor Construct Kft. és a Freyrom cég végezte el. A terepszemle során a miniszter és kísérete megtekintették milyen ütemben haladnak a körgyűrűre tervezett gyalogátkelők kialakítása  és a védőkorlátok kihelyezése.

A jelenlevő újságírók több a romániai útviszonyokra, autósztráda építésekre vonatkozó kérdést tettek fel a miniszternek, azonban ez optimista, de valójában kibúvó válaszokat adott.

Szőke Mária