Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A korrupció fogalma tág

Augusztus 27-i közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezte Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő törvénykezdeményezését firtatta, mivel szerintük „ennek értelmében azok a helyi és megyei tanácsosok, polgármesterek, alpolgármesterek, illetve a megyei tanácsok elnökei és alelnökei, akiket büntető ügyekben, „akár korrupciós ügyekben is csupán jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, ne veszítsék el mandátumukat hanem, mint ha mi sem történt volna, nyugodtan maradhassanak hivatalaikban változatlan jogkörrel”.

Ady-kozpont - csomortanyi istvan

A törvény alapvetésében ezzel szemben az szerepel, csak a letöltendő börtönre ítélt választott tisztségviselők veszítsék el mandátumukat, kivéve, ha őket a korrupció, kenőpénz elfogadása vagy adása miatt akár felfüggesztett börtönbüntetésre is ítélik, mivel ez eleve összeférhetetlen státuszukkal.

Az ellentmondásról Csomortányi Istvánt kérdeztük, aki szerint azért fogalmaztak így, mert a korrupciónak a fogalma nagyon tág. „Számtalan példát lehet adni arra, hogy úgyis elítélhetnek egy választott tisztségviselőt, hogy gyakorlatilag az ítéletben nem szerepel az a kifejezés, hogy korrupció, vagy hogy kenőpénz elfogadása, mondjuk lehet egyszerű károkozás, és nem tudják igazolni, a károkozásnak mi az oka. Azért volt ebben a formában megfogalmazva ez, mert valamilyen formában mégiscsak menekülő utat nyújt ez egy sor olyan választott vezetőnek, aki, feltételezzük mi, hogy nem minden esetben jóhiszeműen téved. Nagyon sok esetben előfordulhat, mint ahogy elő is fordul az, hogy rosszhiszeműen követ el hibákat, és annak a kárnak az elszenvedője a közösség. Ilyenformán nincsen ellentmondás a szövegben” – mondta Csomortányi István.

F.N. L.