Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A környezettudatos, precíziós gazdálkodás

A múlt hét derekán került sor a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán a II. Kukorica és búza konferenciára, amely a környezettudatos, precíziós gazdálkodás alapjaira helyezte a fő hangsúlyt, és amelyen az Érmelléki Gazdák Egyesületének öt tagja is részt vett, kettő közülük falugazdász minőségben.

a kornyezettudatos1

Az eseményt Bóné Tímea főszervező, a Magro.hu online mezőgazdasági piactér egyik alapítója, Dr. Komlósi István, az egyetem dékánja, valamint Kotormán Isván, a Swedsteel-Metechno Kft. fejlesztési vezetője, az esemény főtámogatója nyitotta meg.

A tanácskozáson 16 kiváló szakember mutatta be a kukorica- és a búzatermesztéssel kapcsolatos legújabb ismereteket.

a kornyezettudatos2

Az előadások témái között szerepelt az aszály okozta problémák, a vetőmagválasztás, milyen pluszt tudnak hozzátenni az organikus készítmények a kukorica tápanyagellátásához, az élő algás lombtrágya használata a gabonatermesztésben, a talaj szükséges nitrogénmennyisége, változások a kukorica kártevői között, és hogyan lehet védekezni ellene. Továbbá, melyek a legnagyobb hibák, amiket a terménytárolásban elkövetnek a gazdák, mit jelent és mit eredményezhet a csúcstechnika alkalmazása a szántóföldi növénytermesztésben, hogyan kezdjünk az öntözési rendszer kialakításához.

A konferencia kötetlen beszélgetéssel, tapasztalatcserével zárult.

Sütő Éva