Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kormányt hibáztatják a tanügyi káoszért

Káosz és fejetlenség uralkodik jelenleg a romániai oktatásügyben és ezért határozottan a kormányon levő Szociáldemokrata Párt (PSD) a felelős – jelentette ki tegnapi váradi sajtótájékoztatóján Florica Cherecheş a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője.

a kormanyt

A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy Liviu Pop tanügyminiszter a problémák valós megoldása helyett megengedhetetlen eljárásokhoz folyamodik, mint például az, hogy pár napja faxon küldött értesítésben váltott le 13 megyei főtanfelügyelőt. A PNL ezen a héten egy javaslatot nyújtott be a parlament elé, melyben követelik a romániai tanügyben uralkodó káosz megszüntetését. A váradi képviselő tegnap kifejtette, hogy a PSD kormányzása alatt a tanügyi gondok nemhogy rendeződtek volna, de egyre súlyosbodnak. Például 177 ezer, ötödik osztályos diák úgy kezdte el az idei tanévet, hogy nem kapta meg a szükséges tankönyveket. Az is megengedhetetlen egy EU tagállamnál, azaz Romániánál, hogy 31 ezer tanügyi intézményből csak 6500 rendelkezik a törvények előírta működési engedéllyel. Florica Cherecheş úgy véli, mindez a sok gond annak a hozadéka, hogy a PSD évek óta a politikai érdekeket tekintette fontosnak a tanügyi intézkedések, illetékesek kinevezése kapcsán és nem a szakmai szempontokat. A pedagógusok fizetését sem tudják az EU-s színvonalhoz igazítani, ezért egyre kevesebb a jól képzett, lelkiismeretes pedagógus Romániában. Az iskolai oktatás „lezüllesztése” a nem megfelelő oktatási rendszer hozadékaként a diákok teljesítménye egyre rosszabb, s egyre nő azoknak a diákoknak a száma, akik leérettségiznek ugyan, de ezt követően sem elhelyezkedni sem egyetemre bejutni nem tudnak. Mindez a szakiskola-rendszer megreformálásával megoldható lenne. A nemzeti liberálisok egyszerű bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, melyben felszólították a kormányt, hogy sürgősen kezdjenek neki a tanügy megreformálásához, fejezzék be a tanügy „átpolitizálását”, ne gyakoroljanak politikai nyomást a tanárokra és az iskolák vezetőire és a tanügyminiszter azonnali lemondását követelik.

Szőke Mária