Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kormány nem fejleszti Erdélyt

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke és Habinyák István, a párt nagyváradi szervezetének elnökségi tagja tartottak tegnap sajtótájékoztatót Nagyváradon.

Habinyák István és Csomortányi István

Habinyák István és Csomortányi István

 

Az EMNP nagyváradi székhelyén (Kálvin János utca 1. szám) két aktuális témával kapcsolatban nyilatkozott Csomortányi István és Habinyák István, melyek az országos döntéshozatal fejlesztési irányvonalát érintik: egyrészt a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium helyi fejlesztési programja (PNDL) révén második alkalommal, országosan kiosztott pénzek és az osztogatás Bihar megyei eredményeiről, másrészt az észak-erdélyi autópálya kivitelezésében eszközölt változásokról esett szó.

Csomortányi István a szociáldemokrata Párt (PSD) által a következő négy év számára országosan leosztott 30 milliárdnyi elkülönített összegről beszélt, amellyel helyi beruházások számára történtek pénzkiutalások. A néppárt megyei szervezetének elnöke az összegek leosztási módjának hátterében a PSD klientúraépítési szándékát látja, hiszen Sevil Shhaideh fejlesztési miniszter egyszemélyben dönt a pénzek hová kerüléséről, költségkiegyenlítésekről pedig szó sem esik. Ezen túl a leosztott 29 milliárd lej egyáltalán nem felel meg, a megyék méretét és a lakosok számát tekintve, a reális szükségeknek és fejlesztési lehetőségeknek, és ezzel kapcsolatban Csomortányi úgy fogalmazott, hogy a kormány nem akarja fejleszteni Erdélyt, és hogy a kiosztott összegek pártalapon találtak gazdára, azaz Erdélyben is csak oda kerültek pénzek, ahol számottevő a szociáldemokraták jelenléte. Példaként Kolozs megyét említette, „amely 700 ezer lakosú városként 670 millió lejt kapott, míg Tulcea megye, 210 ezer lakossal 760 milliót. A 31. helyen szerepelő, a PSD-nek alárendelt Bihar megye, 570 ezer lakossal 750 millió lejt kapott, de ebből a 24 magyar vezetésű önkormányzat csupán 94 millió lejt, és ennek az összegnek az 1/3-át csupán két község kapja. A néppárt felháborítónak tartja az eljárást, és ezért eljuttatott egy kérelmet Bukarestbe, amelyben azokhoz a közérdekű adatokhoz kér hozzáférést, amelyek a pályáztatás szakmaiságára vonatkoznak.

Habinyák István a sajtótájékoztató második felében az észak-erdélyi autópálya építésének újabb fázisával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a késlekedő munkálatok a közlekedési minisztérium által kezdeményezett változtatások révén sem biztos, hogy újra elindulnak. Ezek egyrészt a Brassó helyett keleti irányba való terjeszkedésre vonatkoznak (Székelyföldet elkerülve), másrészt pedig a munka többszörös szakaszos felaprózására, abban a reményben, hogy több vállalkozó bevonásával növekszik a megvalósíthatóság foka is.

Szamos Mariann