Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A költészet napját ünnepelték Érköbölkúton

„Isten szavának igazát
  A szív a dalban éli át.”

 

A fent idézett Luther-vers volt a mottója az idei érköbölkúti költészet napi megemlékezésnek. Az ünnepséget a helyi református templom kertjében tavaly állított Luther-szobornál tartották.

A főszervező Rákóczi Lajos az ünnepségen elmondta, szerinte Luther nemcsak a vallást forradalmasította, hanem a nemzeti költészetek kibontakozását is előrébb hozta. Tanai elterjedése után kezdődött meg magyar honban is az anyanyelven való alkotás. Első európai rangú költőnk, Balassi Bálint is Luther évszázadában élt és alkotott. A századok során szinte minden magyar költő írt istenes verseket: volt, akinek lételeme volt az istenhit, volt, aki elkeseredésében és volt, aki verseiben kereste Istent.

a kolteszet napjat

Hogy ez valóban így van, a diákok bizonyították szavalataikkal. Balassi, Ady Endre, József Attila, Áprily Lajos, Dsida Jenő gyönyörű istenes versei hangzottak el a köbölkúti diákok tolmácsolásában. Verssel örvendeztette meg a közösséget Ledán István helyi református lelkész is, valamint Rákóczi Lajos irodalom szakos tanár. Szeghalmi Attila matematika és informatikus szakos tanár igényesen megszerkesztett emlékplakettel ajándékozott meg minden résztvevőt. Az emlékplaketten az „Erős vár a mi Istenünk” kezdetű vers is szerepelt, amit az iskola diákjai, a tanárok, illetve a lelkipásztor közösen mondtak el a szobor árnyékában. Ledán István vezetésével az összegyűltek közösen énekelték el az immár dicséretként számon tartott Luther-verset.

Az esemény végén a diákok és a tanárok virágot helyeztek el a szobor talapzatán, majd a költészet napi ünnepség a megeredő eső miatt az iskolában folytatódott. A diákok a megadott rímekre „verset” alkottak és a nap végén közösen állapították meg, hogy nem könnyű mesterség a versírás. A nap végén a diákok egyöntetű véleménye alapján még mindig könnyebb verset tanulni, mint írni…

Sz. A.