Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A köhögést csillapító fehérmályva

Amikor egyre többen köhögnek, tüsszögnek körülöttünk, segíthetnek a jól bevált gyógyfüvek, melyek közül igen hatásos növény a légúti megbetegedéseket gyógyító fehér mályva, avagy ismertebb nevén az orvosi ziliz.

A mályvafélék családjába tartozó évelő növénnyel a folyók árterein, nyirkos réteken, mezőkön találkozhatunk. Gyógyító tulajdonságait már az ókorban és a középkorban is ismerték. A gyökérben található növényi nyálka védőréteggel vonja be a sérült száj- és toroknyálkahártyát, ezzel enyhíti a légúti és emésztőrendszeri panaszokat. Levelét és gyökerét a száj és a garat gyulladásos megbetegedésekor, a száraz köhögés csökkentésére, a kaparó torok, fájdalmas nyelés enyhítésére használjuk, de hatásos az emésztőszervek hurutos megbetegedései esetén is. A zilizgyökér ma is fontos alkotórésze a köhögés elleni teakeverékeknek és a szirupnak, de gyógycukorkát is készítenek belőle. A népi gyógyászat a levelet bőrgyulladás, bőrpír, enyhe leégés kezelésére is használja borogatás formájában. Nyílt sebre nem szabad felvinni! Bár mellékhatása nem ismert, csecsemőknek semmiképp nem ajánlatos a teáját alkalmazni, kisgyermekek is kizárólag akut megbetegedés esetén, és csak jól felhígított formában fogyaszthatják.

Az orvosi ziliz gyökeréből kizárólag áztatással (mely több órát igényel), míg a leveléből forrázással készíthető el a gyógytea. A kínzó, száraz köhögésre, illetve légcsőhurutra az orvosi ziliz gyökerét megvásárolhatjuk a gyógynövényboltokban is, amiből hideg kivonatot készítünk, tehát áztatással készítjük a teát. Az enyhén felmelegített teát aztán köhögés enyhítésére, légcsőhurut esetén ivásra vagy gargalizálásra használhatjuk. Gyomor -és bélpanaszokra is igyunk a teából, ízesítés nélkül. Külsőleg a zilizlevélből készített pép sebgyógyító hatású, bőrre kenve megnyugtatja az irritált bőrt. Bőrgyulladás kezelésére pépesített zilizgyökeret rakjunk mullpólyába, és azt helyezzük a kezelendő bőrfelületre, vagy naponta többször tegyünk meleg zilizteába mártott gézborogatást a beteg testrészre.

SONY DSC

A téli köhögések kezelésére más gyógynövényeket is alkalmazunk, attól függően, hogy milyen jellegű a köhögés:

Hurutos köhögés: amikor a légutakra, hörgőkre letapadt kóros váladékot köhögjük fel, nem tanácsos elfojtani a produktív köhögést. Ilyenkor a tavaszi kankalin gyökerének, a közönséges borostyán leveleinek, illetve az ökörfarkkóró virágainak kivonatát ajánlott használni, ez a légutakra tapadt nyák elfolyósítását és kiürítését segíti.

Száraz köhögés: amikor a légutak nyálkahártyái erős irritációnak vannak kitéve elsősorban a fehér mályva (orvosi ziliz) levele és gyökere vagy a hársfa virágai, illetve a keskenylevelű útifű anyagai mérsékelhetik a köhögési ingert és a torokkaparást. A kínzó köhögések csillapításában egyéb nyugtató hatású gyógynövények, így a kakukkfű, orvosi pemetefű és a citromfű is jótékonyak lehetnek.

Dr. Győri György