Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A KMAT is támogatja a Székelyek nagy menetelését

A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) továbblépést szorgalmaz a kisebbségügyi európai polgári kezdeményezések elutasítása nyomán, kiemelt fontosságúnak tartja a külhoni magyarok részvételét a 2014-es magyarországi választásokon, közös fellépést tart szükségesnek a magyarellenesség és a gyûlöletbeszéd fokozódása tekintetében, elutasítja a román és a szlovák kormány magyar közösségek számára kedvezõtlen régiósítási törekvéseit, ugyanakkor támogatja a Székelyek nagy menetelését és határozottan ellenzi a Kárpát-medencében tervezett veszélyes bányaberuházásokat – olvasható a Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája által kiküldött közleményben.
Egyebek mellett a fenti kérdésekre tér ki a KMAT és a Magyar Országgyûlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának Autonómia Albizottsága együttes ülésének zárónyilatkozata, amelyet a szlovéniai, muravidéki Gyertyánoson fogadtak el október 18-án. Az ülésen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT) Tõkés László európai parlamenti képviselõ, az EMNT és egyben a KMAT elnöke és Sándor Krisztina ügyvezetõ elnök képviselte, míg az Erdélyi Magyar Néppárt nevében Toró T. Tibor elnök vett részt a tanácskozáson.
Tõkés László elmondta, miután a nemzeti kisebbségekre vonatkozó európai polgári kezdeményezéseket sorra elutasították, nyilvánvalóvá vált, hogy a kisebbségpolitika terén gyökeres változásra van szükség az Európai Unió szintjén, hiszen Európa összlakosságának 10 százalékáról van szó. Ezért további kezdeményezéseket kell benyújtani, és határozati javaslatot kell elõterjeszteni az Európai Parlamentben – tette hozzá.
Az EMNT elnöke szerint nagyon fontos, hogy a külhoni magyarok éljenek és élhessenek a magyarországi országgyûlési választáson való szavazás lehetõségével, ezért a kárpát-medencei magyar politikai pártnak és szervezetnek mozgósítania kell a honosított magyarokat
Sándor Krisztina és Toró T. Tibor ezzel kapcsolatban leszögezték: az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt kiveszi a részét mind a regisztrációban, mind pedig a mozgósításban. A regisztráció egy új intézmény a honosított külhoni magyarok számára, ezért az embereknek segíteni kell, hogy élhessenek szavazati jogukkal – hangzott el. Az EMNT ügyvezetõ elnöke és a Néppárt elnöke azt is hangsúlyozta, hogy az október 27-ére tervezett Székelyek nagy menetelése nagyon fontos kezdeményezés, és mindkét szervezet részt vesz a megszervezésében, és a KMAT-nak is támogatnia kell azt.

 

A közmédia részletesen beszámol 

A magyarországi közmédia többször, több mûsorban is foglalkozik a Székelyföld területi autonómiájának megvalósításáért indított demonstrációval, a vasárnapra meghirdetett Székelyek nagy menetelését pedig a Dunán és a Kossuth Rádióban is élõben közvetítik.
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) közleményében kiemelte: „Székelyföld az utóbbi évtized legnagyobb demonstrációjára készül”. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére október 27-én két háromszéki falu, Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggõ menetoszlop hívja fel a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld-igényre.
A menetelést az MTVA az eseményt megnyitó egyik ökumenikus istentisztelettel együtt élõben közvetíti. A szertartások mellett a nézõk figyelemmel kísérhetik a menetben részt vevõ tizenkét település felvonulását, amelyekhez más régiókból érkezõk is csatlakoznak. A mûsorban megszólalnak az erdélyi magyarság politikai vezetõi, ismert közéleti szereplõi is.
A mûsorfolyam románai idõ szerint 10 óra 45 perckor kezdõdik. A szerkesztõk röviden bemutatják a részt vevõ településeket, a kezdeményezés célját, ismertetik a nap programját. A nézõk a tizenkét helyen tartott ökumenikus istentisztelet közül a kézdivásárhelyibe kapcsolódhatnak be. Délben megszólalnak a részt vevõ települések harangjai, ekkor indulnak el a menetoszlopok. A székelyek minden faluból két irányba, a szomszéd települések felé veszik útjukat. A közvetítésben Izsák Balázs elnök olvassa fel a Székely Nemzeti Tanács kiáltványát, ezután a Székely himnusz csendül fel. A Kossuth Rádióban az olaszországi, írországi, szlovákiai, izraeli és romániai tudósítóktól hallhatunk arról, hogyan gondoskodnak a különbözõ államok a külföldön élõ nemzettagjaikról.
A vasárnapi eseményekrõl a Duna és a Kossuth Rádió 10.45-tõl délután 14.30-ig folyamatosan közvetít. Ezen felül a Kossuth Rádió Határok nélkül címû mûsora egész héten folyamatosan foglalkozik az eseménnyel, a menet napján különkiadással jelentkezik. A Duna Kárpát Expressz és Térkép címû mûsora pedig elõzetes tudósításokkal és összefoglalókkal is készül.
A vasárnapi 18.30-as Heti Hírmondó lesz a mûsor 20 éves fennállásának ezredik adása, amely páratlan a magyar médiában. Ezen alkalomból a jubileumi mûsor élõben jelentkezik Kézdivásárhelyrõl. A mûsorban elõször ülnek egy asztalhoz az erdélyi magyar pártok vezetõi: Toró T. Tibor, az EMNP elnöke, Bíró Zsolt, az MPP elnöke és Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. Az „erdélyi minimum” létrehozásáról szóló vitamûsorban részt vesz továbbá Izsák Balázs SZNT-elnök, valamint felvételrõl elmondják véleményüket a magyarországi politikai élet meghatározó személyiségei, Kövér László házelnök, Mesterházy Attila és Vona Gábor pártelnökök, Schiffer András frakcióvezetõ is – olvasható az MTVA sajtóirodájának közleményében.