Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A klasszikus zene legnagyobbjai

Ludwig van Beethoven (1770–1827) német, Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) és Joseph Haydn (1732–1809) osztrák zeneszerzők, a klasszikus zene legnagyobb mestereinek darabjait szólaltatja meg ma este a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara és meghívott előadói.

a klasszikus zene

A Nagyváradi Állami Filharmónia ma 19 órakor kezdődő szimfonikus hangversenye a klasszikus európai zeneszerzés három nagy alkotójának egy-egy művét mutatja be: Beethoven Egmont-nyitányát, Mozart 5., A-dúr hegedűversenyét, K. 219 és Haydn 104., D-dúr szimfóniáját. A zenekart Romeo Rîmbu, a filharmónia állandó karmestere vezényli, Alda Dizdari hegedűművész lép fel szólistaként.

Romeo Rîmbu a romantika időszakát nevezte meg a lélek és az érzelmek legmagasabb fokon történő kifejezésének periódusaként, de hozzátette, a klasszikus időszak különösen a zene szempontjából kimagasló, hiszen ezt az európai zenét világszerte tanulmányozzák és előadják. Beethoven színpadi zenéje, amint azt a karmester elárulta, egy Goethe-darabra (szoprán szólistára és zenekarra) írt alkotás, amely számos előadásban és adaptációban köszön vissza, így például szorosan összefonódik az 1956-os magyarországi forradalommal, hiszen dallamai több alkalommal is felcsendültek az akkori rádióadásokban.

Haydn választott szimfóniája a szerző legérettebb alkotása ebben a műfajban (összesen 104 szimfóniát írt), és egyben az utolsó a 12 Londoni Szimfónia közül, melynek bemutatója óriási közönségsikert aratott a brit fővárosban, és nem mellesleg Haydn anyagi helyzetén is nagyot lendített.

Albániai származású és Angliába emigrált zenészcsalád lányaként Alda Dizdari zenei iskoláit Bukarestben kezdte, így tökéletesen beszél románul. A hegedűművész, aki mindig nagy örömmel jön el Nagyváradra, Mozart A töröknek is becézett hegedűversenyét különleges fiatalkori alkotásnak nevezte, amely a keleti zenék dallamait magában rejtve, a tipikus gyors-lassú-gyors-szerkezetet követi.

Szamos Mariann