Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A kisebbségeknek mindig harcolniuk kell jogaikért”

Napok óta tart az a bemutatkozó sorozat, mely révén a sajtónyilvánosság elé lépnek a Bihar megyei RMDSZ jelöltjei, azok a váradi magyar polgárok, akik szerepelnek a parlamenti választásokra leadott listán. Tegnap délelőtt is volt egy ilyen sajtóértekezlet, ahol Cseke Attila szenátorjelölt, Bihar megyei pártelnök mutatta be az RMDSZ listáján induló Vesselényi Tibort, aki a Nagyváradi Egyetemen dolgozik, a műszaki kar dékánja, nemzetközileg elismert kutatómérnök és egyetemi előadó professzor.

Cseke Attila és Vesselényi Tibor

Cseke Attila és Vesselényi Tibor

Veselényi Tibor a bemutatkozás során elmondta, tősgyökeres nagyváradi, igazi lokálpatriótának tartja magát, akinek nagyon fontos megőrizni a Pece-parti Párizs szellemi és kulturális örökségét, ugyanmakkor precíz mérnökemberként nyomon tudja követni azokat a folyamatokat is, amelyek sajnálatos módon rombolják a város képét, gazdasági fejlődését is. A professzor Temesváron végezte egyetemi tanulmányait, ott szerzett gépészmérnöki diplomát. Évekig dolgozott az egykori Infrăţirea szerszámgépgyárban, ezt követően került az állami egyetemre, ahol nemcsak előad, de több HU–RO projektben vesz aktívan részt, laboratóriumokat alakítanak ki, kísérleteznek tanítványaival. Kérdésünkre elmondta, mérnökként azért szállt be a politikába, mert világosan, mondhatni kiszámíthatóan látja, hogy milyen akadályokkal kell mai napig megküzdjön a város magyarsága, s ebben szeretne tevőlegesen segíteni. Mint megfogalmazta, eddigi élete során megtapasztalta, hogy egy kisebbségi helyzetbe került közösségnek, így a váradinak, de Bihar megyei magyarságnak is, mindig saját magának kell kiharcolnia a jogait, a többségtől ezt harc nélkül soha nem kapja meg, és ő ebben szeretne segíteni a váradi magyaroknak.

(szőke)