Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A királylány egyedül maradt

A debreceni Csokonai Színház társulata pénteken este mutatta be a váradi közönségnek a Szigligeti Színházban Szophoklész Antigoné című tragédiáját.
Az előadás rendezője Anca Bradu. A produkció a látványosságra sokat alapoz; a koreográfiát Mălina Andrei készítette. A zeneszerző Horváth Károly (mind a rendezőnő, mind pedig a komponista dolgozott már több ízben is a nagyváradi Szigligeti Színház művészeivel). Az élőzene az előadás javára szolgál. A nép véleményét kifejező Kar szerepe hangsúlyos; eltáncolja, elénekli mondandóját. A Karvezető Kardos M. Róbert (a Szigligeti Társulat színművésze). Az ördögszerű őrök csoportja szintén előtérbe kerül a görög tragédia e megjelenítésében. Az egyik őr, Pál Hunor ugyancsak a Szigligeti Társulat művésze. Egy rövid jelenetben, Theiresziász szerepében Miske Lászlót is láthatja a nagyérdemű.
Antigoné, Oidipusz leánya (Újhelyi Kinga) azzal, hogy eltemeti testvérét, szembeszáll a hatalommal, a kapzsi és kegyetlen uralkodóval, Kreónnal (Jámbor József). Az önkényuralmat megtestesítő Kreón száműzi Antigonét, aki az uralkodói rendelet helyett az istenek törvényét választja inkább. Kreón megbűnhődik, hiszen irgalmatlanságának áldozatául esik felesége s fia. Antigoné keservesen kiáltja: „Thébai földje, atyáim / Városa, ősi istenek, / Visznek már, nincs haladék. / Lássátok, Thébai fejedelmei, / A királylány, az utolsó / Mit szenved, s milyen emberek / Büntetik istenes életéért.”
Az utolsó jelenetben rovarirtó emberek vagy szanitécek tűnnek föl, hátukon neonzöldszínű permetező készülék, s afféle furcsa megtisztulásképp permetet szórnak a tragédia bizonyos szereplőire.
T. H.

ANTIGONE 3