Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kiegyezés és a migráció

Sok érdeklődőt vonzott a múlt csütörtöki előadás a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központba. A Polgári Magyarországért Alapítvány által támogatott Polgári esték rendezvénysorozat keretében Raffay Ernő történész tartott előadást A kiegyezés és a XIX. századi magyarországi migráció címen.

a kiegyezes

Az előadó az elején elmondta, tulajdonképpen két előadásának az összevont, sűrített változatát ismerteti a megjelentekkel, így szeretne kordiagnózist bemutatni az egykori magyar királyi jogrend alakulásáról, mely a XVII. századtól a XX. század elejéig több olyan változáson ment keresztül, amely révén elkezdődhetett a XIX. századi magyarországi migráció, mely során a világ minden részén élő zsidók bevándoroltak Magyarország területére.

Szó esett többek között Európa akkori politikai helyzetéről, a liberalizmus kibontakozásáról, a Habsburg monarchia háborús taktikáiról. Az előadás eléggé csapongóra sikeredett, Raffay Ernő ugyanis újfent beleesett abba a hibába, hogy egyszerre túl sok mindenről akart beszélni, így szétszórt lett előadása. A történész régi törzsközönsége ezúttal is elnézőnek bizonyult.

Kevésbé elnézőnek bizonyult azonban maga Raffay Ernő, aki röviden kitért arra, hogy nehezményezi azt, hogy egy pár hete, a Váradon megtartott előadást követően (melyet a hozzá elismerten közel álló Vastag Andrea tartott az Ady Endre és Boncza Berta házasságról) sok nagyváradi magyar nemtetszésének adott hangot a közösségi médiában, illetve a Reggeli Újság olvasói rovatában, mivel felháborítónak találták azt, ahogy az előadó hölgy beszélt Ady Endréről és több magyar irodalmi géniuszról.

Szőke Mária