Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kicsiny kezdetek Istene

Advent első vasárnapján, november 27-én a Nagyvárad-Réti Református Egyházközség templomában Pálfi József, a gyülekezet lelkipásztora Máté evangéliuma 13,31–32., illetve Zakariás könyve 4,8–10. versek alapján tartotta prédikációját. A két bibliai rész között párhuzamot vonva hívta fel a hívek figyelmét arra, hogy Isten a kicsiny kezdetek Istene. Bár az ember sokszor vágyakozik nagyságra, hatalmasságra, tömegre, „megaistentiszteletre”, Isten mégis a kis tömegek Istene.

a kicsiny kezdetek (ha fer)

Pálfi elmondta, hogy Ábrahám (az Ószövetség kezdetekor) és Jézus (az Újszövetség kezdetekor) idejében is kis gyülekezetek voltak, kis emberekhez szólt Isten. A betlehemi jászol is kicsiny kezdet volt, mégis Jézus lett az emberiség és Isten közötti közvetítő. Pálfi szerint a réti gyülekezet is mondható kicsiny kezdetnek, ami őrzi a kicsiny magot és azt a szerepet, amelyet felvállalt.

„Nagy, bombasztikus adventi prédikáció helyett merjünk lépésről lépésre kiteljesedni, ahogy az adventi koszorú fénye is hétről hétre nagyobbodik” – hangsúlyozta Pálfi, majd figyelmeztetett: ha egyszer tudnánk csendben lenni, megszólalna a Lélek hangja, és azt kérdezné: „Hová rohansz, ember? Mitől félsz?” Pálfi szerint csak olyan ember válhat a kicsiny kezdet erős magjává, aki ezt képes átérezni, illetve elcsendesedni és meghallani ezt a hangot.

Kiss Erzsébet Janka