Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kevésbé emlegetett alacsony vérnyomás

Az alacsony vérnyomás főleg a nők „kiváltsága”, a szakemberek szerint nagyjából minden harmadik nőt érint.

Fáradtság, kimerültség, gyengeség, hányinger, fejfájás, koncentrációs zavar. Ha ezek a tünetek együttesen jelentkeznek, majdnem biztos, hogy alacsony vérnyomásról van szó. Ha mindehhez még szédelgés, a látótérben fekete pontok megjelenése is hozzáadódik, szinte biztos a diagnózis.

a kevesbe 2

 

Az alacsony vérnyomástól nem kell megijedni különösebben, mert ez általában a mondás szerint együtt jár a hosszú élettel. Az ereinkben lévő nyomás nagyságát többek között meghatározza a szív által pumpált vérmennyiség, az érfalak rugalmassága, illetve a vér sűrűsége. Bár ez az érték naponként változik, a panaszok többnyire csak hirtelen helyzetváltoztatáskor jelentkeznek.

Alacsony vérnyomásról (hipotónia) akkor beszélünk, ha a vérnyomás értéke több mérés során is 100/70 Hgmm körül mozog. Fontos tudni, hogy nem betegségről van szó, hanem tünetről, amelynek még pozitív velejárója is van: minél alacsonyabb a vérnyomásunk, annál kisebb az esélyünk a szívinfarktusra. Abban az esetben viszont, ha a tünetek tartósnak bizonyulnak, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen az alacsony vérnyomás komoly szervi elváltozásokról is árulkodhat. Sok folyadék fogyasztásával, rendszeres tornával, futással, úszással, vérkeringést serkentő teákkal, kálium, magnézium és vas szedésével magunk is növelhetjük vérnyomásunk értékét. A didergés, amelyben jóval gyakrabban szenvednek a nők, nem ritkán szintén az alacsony vérnyomás oka. Ilyenkor lelassul az anyagcsere, a táplálékból származó energia a szükségesnél lassabban alakul át hővé. A didergés azt jelzi, hogy szervezetünk „takaréklángon” működik, kezünk, lábunk ilyenkor hideggé válik, mert az alacsony vérnyomás mellett a vér nem jut el megfelelően a kéz- és lábujjakhoz.

Az alacsony vérnyomás csak akkor szorul orvosi kezelésre, ha állandó fáradtságérzéssel, vagy szédüléssel jár. Egyébként különféle házi szerekkel és otthon kipróbálható módszerekkel küzdhetünk ellene. Jól bevált módszer felkelés után rögtön meginni egy csésze, frissítő teát vagy kávét, utána hideg-meleg, váltott vízzel lezuhanyozni, vagy néhány percet lendületesen tornászni. Naponta kb. 1,5 liter folyadékot kell magához vennie, lehetőség szerint egyenletesen elosztva, még akkor is, ha nem érzi magát szomjasnak az érintett. A víz variálható gyümölcs- vagy gyógynövényteákkal, illetve felhígított gyümölcs- és zöldséglevekkel is. Reggel, ébredés után maradjunk fekve egy kicsit nyújtózkodva, majd utána lassan keljünk ki az ágyból. Többszörös, mély lélegzetvétel után, kb. öt perc után, a keringés készen áll az egész napra.

Ha hajlamos valaki a visszeresedésre, akkor mindenképpen viseljen gyógyharisnyát hosszabb utazások során, illetve melegebb nyári napokon. Ez segít megakadályozni, hogy a vér a vénák kitágulása miatt a lábakba szoruljon, ezáltal pedig még lejjebb zuhanjon a vérnyomás. Keringési problémák esetén jobb, ha alvás közben a lábak felpockolva, magasabban vannak a fejnél. Így a szív hozzászokik ahhoz, hogy éjszaka erősebben pumpálja a vért, és a vérnyomás ébredéskor is stabil marad. Könnyű takaróról is érdemes gondoskodni, hiszen a túlzott meleg nem tesz jót a véredényeknek. Javítja a kéz vérellátását és átmelegíti az ujjakat, ha kezünket ökölbe szorítjuk, majd kiengedjük, gyakran megismételve. Este, a fürdővízbe tehetünk rozmaringvirág-kivonatot, vagy az ágyunkba meleg vizes palackot, hogy a lábainkat felmelegítsük.

Győri György belgyógyász szakorvos