Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A keresztény értékrendért imádkoztak az évnyitón

Harangzúgás, templomi ünnepélyesség, kicsit megszeppent kisdiákok, a már magabiztosabb nagyobbak és persze büszke szülők és nagyszülők tették igazán hangulatossá, alkalomszerűvé azt az ünnepi tanévnyitót, melyet tegnap tartottak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, ahol a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai vettek részt egy ünnepi szentmisén. Rajtuk kívül a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nagyvárad és a megye vezetőségének képviselői is megjelentek a tanévnyitó szertartáson.

a kereszteny 3

A szentmisét a hagyományokhoz hűen Böcskei László megyéspüspök celebrálta, aki egyben évnyitói köszöntőbeszédet is mondott. A főpásztor Isten áldását, erőt, egészséget kívánt a diákoknak és szüleiknek valamint az iskola pedagógusainak az új tanévre, felhívva a figyelmet azokra a keresztény értékrenden alapuló oktatási módszerekre, melyek szerint a váradi katolikus gimnázium működik, s melyek azt a célt szolgálják, hogy az itt tanuló diákokból a későbbiek során tartásos keresztény felnőttek váljanak. Böcskei püspök közös imádságra kérte fel az ünnepségen résztvevőket azokért a marosvásárhelyi diákokért, akik számára a katolikus iskolában való tanulás jelenleg problémássá vált. A főpásztor rámutatott ilyenkor döbbenünk rá, hogy itt Váradon, Szent László városában milyen szerencsések diákjaink, hogy anyanyelvünk és hitünk bástyái védelmében tanulhatnak egy, a városalapító szent király nevét viselő katolikus iskolában. A szentmisét követően népviseltbe öltözött kisdiákok mutattak be egy csodálatos, egyházi énekekből és népdalokból összeállított műsort.

a kereszteny 2

A szertartás után Konrád Katalin, az iskola igazgatója mondott tanévnyitó köszöntőbeszédet, majd a rendőr-főkapitányság képviselője számolt be röviden azokról a biztonsági, megelőző intézkedésekről, melyeket a rendőrség valamennyi váradi iskolának biztosít a diákok és pedagógusok védelmére. Az igazgatónő ezek után ismertette a tanintézetben történt változásokat, esetleges osztályfőnökcseréket, új tanárok érkezését. A tanévnyitó ünnepség végén a diákok átvonultak a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum épületébe, ahol kezdetét vette a 2017/2018-as tanév.

Szőke Mária