Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kemény mag segítségét kérte a román szövetség

Román–magyar kosárlabdameccsre kerül sor ma este Kolozsváron, a férfi Európa-bajnokság C csoportjában. A román szakszövetség a klubcsapatok szurkolóihoz fordult, annak érdekében, hogy megtöltse a 10 ezer néző befogadására alkalmas csarnokot a ma esti találkozón.

Több szempontból is vitatható a román szövetség szurkolótoborzási akciója

Több szempontból is vitatható a román szövetség szurkolótoborzási akciója

 

A hír az online médiában kapott szárnyra, miszerint a köztudottan lelkes, ám soviniszta, főként magyarellenes megnyilvánulásairól híres nagyszebeni B-közép tagjait hívták segítségül a ma esti mérkőzésre, miután a csehek és a horvátok elleni találkozókon nem volt igazi EB-hangulat Kolozsváron. Később kiderült, a váradi „Vörös Oroszlánok” névre hallgató drukkerek is ingyenes belépést, sőt szállítást kapnak a ma esti csoportmeccsre.

 

Drága belépők, majd ingyenjegyek

A szövetség kezdeményezése heves ellenszenvet váltott ki a szurkolók egy részéből két ok miatt. Az első, hogy a kontinenstorna meccseire igencsak boros áron hozták forgalomba a belépőket (a román csapat mérkőzéseire 50 lej volt a legolcsóbb jegy, míg a legdrágább a 200 lejt is elérte), emiatt sok sportkedvelő mondott le arról, hogy a helyszínen tekintse meg a találkozókat. Ráadásul az ingyenes belépőkkel azokból űznek csúfot, akik már korábban, nem kis anyagi áldozat árán, megvásárolták a jegyeket a kolozsvári Eb-csoport találkozóira. Nem hivatalos információk szerint a ma esti találkozóra elővételben több magyar, mint román szurkoló váltott belépőt, s a szövetség azt szerette volna elkerülni, hogy a vendégek élvezhessék a drukkerek által biztosított hazai pálya előnyét.

A ma este nyolc órától kezdődő találkozót, amelyet az M4 Sport és a TVR 2 csatorna is élőben közvetít, mindkét válogatott számára sorsdöntőnek igérkezik, hiszen amelyik gárda vereséget szenved, az elbúcsúzhat a továbbjutástól.

 

Eredmények

A Kolozsváron zajló C csoport meccseinek eredményei, az első fordulóban: MAGYARORSZÁG–Horvátország 58–67, Románia–Csehország 68–83, Spanyolország–Montenegró 99–60 holnap: Montenegró–MAGYARORSZÁG 72–48, Csehország–Spanyolország 56–93, Horvátország–Románia 74–58. A Magyarország–Csehország, a Montenegró–Horvátország és a Románia–Spanyolország meccsekre tegnap, lapzártánk után került sor. A mai program: Csehország–Montenegró (15.00), Horvátország–Spanyolország (17.45), Románia–Magyarország, (20.00, TVR 1). A csütörtöki záróforduló találkozói: Csehország–Horvátország (14.30), Magyarország–Spanyolország (17.15), Románia–Montenegró (20.45, TVR 1). A C csoport többi mérkőzését a TVR csatornáin lehet majd élőben figyelemmel követni.

 

Négy helyszínen

A kontinenstorna csoportköre négy városban zajlik, Helsinkiben és Tel-Avivban már tegnap délután lejátszották a nyitóforduló mérkőzéseit. Az A csoportban Finnország, Lengyelország, Görögország, Franciaország, Izland és Szlovénia kapott helyet, a B csoportban Izrael, Ukrajna, Litvánia, Grúzia, Olaszország, Németország küzd meg egymással. A kolozsvárival párhuzamosan, Isztambulban rendeznek még mérkőzéseket. A Törökországot, Nagy-Britanniát, Oroszországot, Szerbiát, Lettországot és Belgiumot felvonultató D csoport ugyancsak ma kezd.

Az eddigi eredmények, az A csoportban: Szlovénia–Lengyelország 90–81, Izland–Görögország 61–90 , Franciaország–Finnország 84–86 – hosszabbítás után, Lengyelország–Izland 91–61, Finnország–Szlovénia 78–81, Görögország–Franciaország 87–95, Finnország–Lengyelország 90–87 – kétszeri hosszabbítás után, Franciaország–Izland 115–79, Szlovénia–Görögország 78–72. A B csoportban: Németország–Ukrajna 75–63, Olaszország–Izrael 69–48, Litvánia–Grúzia 77–79, Ukrajna–Olaszország 66–78, Grúzia–Németország 57–67, Izrael–Litvánia 73–88, Grúzia–Ukrajna 81–88, Litvánia–Olaszország 78–73, Németország–Izrael 80–82.

A D csoportban: Belgium–Nagy–Britannia 103–90, Törökország–Oroszország 73–76, Szerbia–Lettország 92–82, Nagy–Britannia–Törökország 70–84, Lettország–Belgium 92–67, Oroszország–Szerbia 75–72.

 

NBA-sztárok is

A címvédő spanyol válogatott igazi világsztárokkal érkezett a kincses városba, bár nem számíthatnak a Realt erősítő Sergio Llullra, aki nemrég keresztszalag-szakadást szenvedett. A 2015-ben Európa-bajnok keretében hat NBA-játékos kapott helyet, Ricky Rubio (Utah Jazz), Alex Abrines (Oklahoma City Thunder), Juancho Hernangómez (Denver Nuggets), Pau Gasol (San Antonio Spurs), Marc Gasol (Memphis Grizzlies), Willy Hernangómez (New York Knicks), rajtuk kívül Sergio Rodríguez (CSZKA Moszkva), Guillem Vives (Valencia), Juan Carlos Navarro (Barcelona), Fernando San Emeterio (Valencia), Joan Sastre (Valencia) és Pierre Oriola (Barcelona) lép még pályára a kontinenstornán.

A horvátoknál szintén lesz NBA játékos, Dragan Bender (Phoenix Suns) és Bojan Bogdanovic (Indiana Pacers) személyében.