Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kellemetlen fibromialgia

Nem minden orvos ismeri fel elsőre azt a titokzatos, fájdalmas tünetegyüttest, amelynek neve: fibromialgia (FM), vagyis krónikus lágyrész-fájdalom. A hát, a váll, a kar izmaiban megjelenő csomók napjainkban egyre több ember életét keserítik meg. Pedig a körültekintő, alapos orvos képes segíteni.

a kellemetlen fibromialgia 1

A betegek annyira vegyes panaszokról, szerteágazó tünetekről számolnak be, hogy a legtöbb orvos egészen másra gyanakszik, fölösleges, drága vizsgálatokra küldözgeti a csillapíthatatlan kínoktól gyötört beteget. Nem ritka, hogy olykor évek telnek el, mire kiderül a helyes diagnózis. A röntgen és laborértékek nem mutatnak eltérést, miközben az elkeseredett páciens orvostól orvosig megy, belefáradva a sok vizsgálatba. A tudomány mai állása szerint nincs olyan specifikus laboratóriumi teszt, vizsgálat, amely biztos diagnózist mutatna fel.

A fibromialgia-szindróma közérthetően hosszan fennálló, vándorló ín-, izom- és lágyrészfájdalmat jelent. Jellemzője a tartós, hónapokon, éveken át tartó fájdalom, amely nem az izületekben jelentkezik, hanem azok környékén. A kötőszövetben, inakban, rostkötegekben, izmokban nincsenek gyulladásos eltérések. A fájdalom mellet szerteágazóak a tünetek: alvászavar, tarkótáji fejfájás, migrén, állkapocsfájdalom, reggeli izommerevség, gyomor- vagy alhasi görcsök, fájdalmas menstruáció, szívpanaszok, mellkasi fájdalmak, izzadékonyság, hallás-, látás- és egyensúlyzavarok, hideg végtagok. Mivel évekig nincs diagnózis, nincs terápia, a beteg magára marad, kimerültsége, fáradékonysága, lehangoltsága a depresszióig fokozódhat.

a kellemetlen fibromialgia (tartalek)

A fibromialgiát önnálló kórképként 1992 óta ismeri el a WHO. Egy sokkarú poliphoz hasonlít, amelynek minden karja egy-egy tünetet képvisel. Vezető tünet a három hónapnál régebben fennálló, állandó izomfájdalom, merevség és bizonyos, testszerte elhelyezkedő úgynevezett tenderpontok fokozott nyomásérzékenysége. Az egyik diagnosztikai kritérium, ha a 18 ilyen pont közül 11 meghatározott erősségű nyomásra fájdalmat jelez. A kórkép hátterében feltehetően a fájdalom szabályozási zavara áll, de kialakulásának pontos oka ma még nem tisztázott. Kiváltó okként emlegetik a nyaki, háti gerincsérülést, zúzódást, nagyobb fizikai vagy lelki traumát, a tartós stresszt. De feltételezik azt is, hogy valamilyen vírusfertőzés állhat a háttérben, és vannak, akik szerepet tulajdonítanak a genetikai faktornak is.

A gyógykezelés célja a beteg mielőbbi munkába állítása és a tünetek csökkentése, megszüntetése. Meg kell őrizni a fizikai aktivitást a fájdalom ellenére. A mozgásterápia sokat segít, de természetesen olykor a gyógyszer szedését is preferálják. A kezelési stratégia éppoly szerteágazó, mint a tünetek, így van gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelési mód egyaránt. A kezelés során az orvos mindig az egyént és aktuális állapotát gyógyítja, és nem sémákat követ. Egyes országokban (pl. Németország) rehabilitációs centrumok állnak a betegek rendelkezésére, támogatással, két–három évente négyhetes komplex kezelést kapnak. Dietetikustól tanulják meg, milyen az egészséges, a szerotoninban (boldogsághormon) gazdag étrend, és nem ritka a közös kirándulás sem. A betegség kezelése igen költséges a hosszú táppénz-állomány miatt. A gyakorlatban a pontos diagnózis hiányában az érintettek általában a reumatológiákon jelentkeznek, de nem ritka az ortopédiai, neurológiai, fogászati, sőt kardiológiai ambulanciák felkeresése.

Győri György