Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kávén kívül más is frissít

A megrögzött kávézók szerint a legjobb frissítő egy csésze finom és illatos feketekávé. De van számtalan más megoldás is, némelyik még jóval egészségesebb is.

A feketekávéban található koffeinről megoszlanak a vélemények. Egyesek vallják, kifejezetten káros, mások szerint csak nagyobb mennyiségben okoz problémát. Az igazság, mint mindig, valahol középen található. Tény, hogy a koffein fokozza az éberséget, a koncentrációs készséget, az energiaszintet, és erre bizony gyakran szükség van. Egy teljesen egészséges felnőtt elfogyaszthat naponta akár három-négy kávét is. Arra azért nem árt ügyelni, hogy 300 milligramm koffeinnél több ne jusson a szervezetbe.

a kaven 1

Nagyon úgy tűnik, hogy a szívbetegek is felhörpinthetnek egy csésze kávét naponta, és fogyaszthatnak kólát is. Mivel a koffein átmenetileg megemelheti a pulzusszámot és a vérnyomást, hipertóniában szenvedők, keringési problémákkal küzdők azért kérjenek orvosi tanácsot. Mivel nagy mennyiségben (7-8 csésze kávé) fogyasztva a koffein növeli a kalcium- és magnéziumveszteséget, csontritkulásban szenvedők minden esetben kérjék ki orvosuk véleményét. Napi 1-2 csésze kávéról nem kell lemondjanak, különösen, ha gondolnak a kalcium pótlására is.

Több tanulmány egybehangzó állítása szerint a rák és a koffein között nemcsak hogy nincs negatív összefüggés, de az emlő- és bélrák kialakulásának kockázata a koffeinfogyasztással kimondottan csökken! Az már csak hab a tortán, hogy nagyon úgy tűnik, a koffein talán az allergiás reakciókat is csökkentheti.

Az energiaitalok gyorsan pótolják a szervezet energiáját a bennük lévő egyszerű cukroknak köszönhetően, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk (C-, B-vitamin, magnézium stb.) előnyösen befolyásolja a szervezet anyagcseréjét. Koffein-tartalmuk élénkít, és átmenetileg növeli a teljesítményt. Szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy rendszeresen és nagy mennyiségben nem ajánlott az (egyes esetekben alkoholt is tartalmazó) energiaitalok fogyasztása. Gyerekek pedig egyáltalán ne igyák.

Az alábbiakban érdemes megismerni néhány koffeinhelyettesítő szert és módszert:

Gyömbér: ősi serkentőszer. Gyömbéres teához csak pár szelet gyömbért szükséges leforrázni, állni hagyni, majd mézzel ajánlott fogyasztani. Ma már gyömbéres víz, üdítő is kapható.

Borsmentaolaj: patikában vagy drogériában szerezheti be a borsmenta illóolajat, amit zsebkendőre cseppentve tartsa az orra alá, és mélyen szívja be az illatát. Kitisztítja a fejet, üdít, élénkít.

A borsmenta illóolaja is üdítőleg hat szervezetünkre

A borsmenta illóolaja is üdítőleg hat szervezetünkre

Rozmaringolaj: a menta illatát nem mindenki szereti, de a rozmaringillathoz sokan a tisztaságot, üdeséget asszociálják, tekintve, hogy kozmetikumokban gyakran használják.

Szellőztetés: gyakran az elhasználódott szobai levegő okoz fáradtságérzetet. Egy kiadós szellőztetés csodákat tehet.

Hideg víz: nagy melegben a legjobb üdítő a hideg víz. Tartsa csuklóját a csap alá legalább fél percig. Felfrissül a vérkeringése is, általános közérzete is.

Dió, mogyoró: az olajos magvak szuper nasinak számítanak, mert beindítják a szervezet szerotonintermelését, és nemcsak élénkítenek, hanem a stresszt is elűzik.

Piros szín: a színek is képesek energetizálni. A piros feltétlenül élénkítő hatású, de a narancssárga is serkentőleg hat.

Virágok: a feng shui szerint az egészséges, szép virágok látványa feldobja az embert. Kertvárosban, vidéken gyakran elég kinézni az ablakon, belvárosi lakásban tartson a szobában vágott vagy cserepes virágot.

Limonádé: a citrusfélék üdítőleg hatnak az egész szervezetre. Készítsen citromból vagy narancsból szénsavas vízzel limonádét.

Szökdécselés: egy rövid és élénk séta biztosan felfrissít. Ha nem akar kimozdulni szobájából, szökdécseljen pár másodpercig a lakásban.

Győri György