Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Kárpát-medence legősibb írásos emlékével ismerkedtek Micskén

A Kárpát-medence legősibb írásos emlékéről és a tatárlakai csillagóra néven ismert leletekről tartott érdekes előadást Záhonyi András budapesti ősíráskutató, a magyar költészet napján a micskei általános iskolában, a Berettyó-menti és Érmelléki Közművelődési Egyesület (BÉKE), a micskei Miskolczy Károly Általános Iskola és a micskei RMDSZ Nőszervezet közös szervezésében.

A Karpat-medence 1

Az iskola könyvtárterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akik felvezetőként Erdei Csongor micskei diák hegedűjátékát hallgathatták meg, majd Hodgyai Edit iskolaigazgató, a BÉKE titkára mondott köszöntőt és mutatta be a meghívott előadót, Záhonyi András ősíráskutatót, aki eredetileg villamosmérnök.

A Karpat-medence 2

Záhonyi András előadásának címe Tatárlaka üzenete, amelyben a körülbelül 6500 évesre tehető tartarlakai korong és táblák feliratainak eddigi olvasatait, csillagászati megközelítéseit ismertette. A kivetítéssel szemléltetett előadásból az érdeklődők megtudhatták, hogy a korong és a két tábla egy csillagórát alkot, melyek jelképeinek kiolvasásában, a témában való jártasságáról téve tanúbizonyságot besegített Dr. Györfi András, a BÉKE alelnöke is. Záhonyi csillagászati jellegű értelmezése szerint a korongon, mint csillagtérképen látható főbb csillagképek sumer neveit olvassa ki a korong jeleiből. Módszere a téglalap alakú tábla esetében is eredményre vezetett. A szöveget nem tartalmazó táblát a Dzsemdet Naszr-korabeli sumer pecséthengerekkel összehasonlítva kimutatta, hogy a tábla közepén egy „életfa” áll.

Az előadást követően megvásárolható volt az előadó A tatárlakai csillagóra című könyve, melyben részletesebben ír ezekről a leletekről. Az előadás témájának érdekességét mi sem bizonyítja jobban, hogy nem csak micskeiek foglaltak helyet a teremben, de a környező településekről is sokan jelen voltak.

Tőtős Norbert