Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A káosz első napja

Hétfő hajnalra, mint arról értesítették is a polgárokat, lezárták a nagyváradi városközpontot, ugyanis a megyeszékhely önkormányzata neki kezd a Szent László (ma Unirii) tér teljes felújításának. Az elmúlt évtizedek alatt Nagyváradi központja vitathatatlanul elhanyagolttá, lepukkanttá vált, elkerülhetetlen volt tehát nekifogni a rendbe tételének. A hatalmas munkálatok miatt a belvárosi forgalomba jelentős változások álltak be s ezek bizony már a lezárás első napján igencsak felzaklatták mind a gépkocsivezetők, mind a gyalogosok kedélyállapotát. Azoknak, akik a tömegközlekedési járműveken utaztak a belvároson át igencsak figyelniük kellett, hogy a megfelelő villamospótló buszra szálljanak fel, persze bőven akadtak olyanok, akiknek ez első nap nem sikerült s felesleges utakat kellett megtegyenek, míg célba értek. A Nagyvásár tér és az Emanuel templom közti szakaszon már tegnap neki kezdtek a villamosvezetékek leszedésének, ezt követi a sínek felszedése majd. A lezárt útszakaszokon nem volt ritka látványosság, hogy a dübörgő munkagépek, levágott hulló kábelek között lazán jöttek-mentek a gyalogosok, mintha az ilyenkor jelentősen megnövekedő balesetveszélyt mindenki félvállról vette volna. A Kossuth utca és a Kapucinus utca közti szakaszon már délfelé csak araszolva tudtak haladni a gépkocsik, a Nagyvásár téri park sarkánál közlekedési rendőr is próbált úrrá lenni a káoszon, a forgalmi dugókon. Ez, azonban mint láttuk, korántsem volt egyszerű , így a tavaszias napsütésben tegnap csúcsidőben nem a kikeletet váró madarak, hanem a közlekedési rendőr füttye uralta a teret ideges autódudálásokkal aláfestve.

a kaosz 4

A közlekedési módosításoknak sok kereskedő sem örül, ugyanis mint kiderült, a boltokba, vendéglőkbe, kávézókba árut szállító autók sem tudnak most jó ideig behajtani a lezárt részekbe. Akadt vendéglős, aki úgy vélte, ennek a nyári szezonnak bizony lőttek, ugyanis kinek lesz kedve kávézni vagy falatozni menni olyan helyre mely körül építőtelep van?! A Szent László térről persze a taxik is eltűntek, megszűntették ugyanis a taxiállomásokat is. Taxiállomás a színház mellett van, illetve a Nagyvásár téri parknál. A lezárt szakaszon tegnap nagyjából befejezték az addigi villamos és buszmegállók lebontását is, a reklámhordozó műanyag tetőszerkezeteket már hétvégén elbontották.

a kaosz 3

a kaosz 1

A Szent László téren levő zöldövezeteket szegélyező kőpárkányokat is elkezdték lerombolni tegnap, a nagy kőtömböket bizonyára a napokban hordják el. Sajnos azonban úgy tűnik az itt megmaradt fák nem fogják kibírni ezt a rombolást. Tegnapi terepszemlénken azt tapasztaltuk a bontómunkások cseppet sem törődtek azzal, hogy vigyázzanak a fákra, valószínűleg a felújítási munkálatokat vezetőknek nem járta meg az eszét ezért odafigyelni erre, vagy nincs is szándékukban megmenteni, megtartani a fákat ott. A káosz hetei, hónapjai tehát elkezdődtek a váradi belváros szívében. Bizonyára rengeteg kellemetlenséggel, bosszúsággal kell számoljanak emiatt még a polgárok, s csak egy dolog hathat vigasztalásképpen, éspedig az, talán megéri ez az egész, és a nagyváradi Szent László tér valóban megszépül majd.

Szőke Mária