Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A kánikulai szabályokra figyelmeztették a munkaadókat

Országos szinten ellenőrzéseket tartott a munkaadóknál 2017. június 26 – június 30. között a Területi Munkavédelmi Felügyelőség (ITM) azoknak a magas hőmérséklet esetén követendő munkavédelmi szabályoknak a betartását illetően, melyetek a 2000-ben kibocsátott 99-es számú kormányrendelet szabályoz.

a kanikulai 1

A munkavédelmi szabályok kapcsán Bihar megyében összesen 17 munkaadót ellenőriztek. Közülük 8-at meg is büntettek az ITM munkatársai, további 8-at pedig figyelmeztetésben részesítettek. Az ellenőrzés nyomán összesen 145 rendellenességet azonosítottak, a munkaadókat pedig kötelezték ezek kijavítására. A leggyakoribb szabálysértések közé tartozott, hogy a munkaadó nem biztosított palackozott vizet az alkalmazottaknak a kánikula idején, illetve az elsősegély-doboz nem tartalmazott a túlhevülés esetére előírt ásványi anyagokat. Szintén szabálysértésnek minősült, hogy az alkalmazottak számára biztosított munkavédelmi eligazítás nem tartalmazott a kánikula idején végzett munka biztonsági szabályaira vonatkozó részeket.

A Területi Munkavédelmi Felügyelőség ugyanakkor bejelentette, hogy tovább folytatják 2000/99-es kormányrendelettel kapcsolatos ellenőrzéseket, tekintettel arra, hogy az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzései szerint egészen szeptemberig várhatók kánikulai periódusok.

Sz. G. T.