Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A jussukat követelik az OTL-sek

Külső szemlélő számára viszonylag békés, ám a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) belső ügyeit figyelembe véve igencsak parázs hangulatú protestálásra került sor tegnap délelőtt az OTL székháza előtt, ahol az alkalmazottak a 2013 óta elmaradt juttatásaik, túlórapénzeik jogos visszaszolgáltatásáért, de főként fizetésük inflációs rátához való hozzáigazításáért tüntettek. Az elmaradt pénzek visszaszolgáltatásáról törvényszéki eljárás keretében is döntés született, amelyet azonban a szindikátus szerint az OTL vezetősége eddig csekély részben vett figyelembe.

A protestálás, melyet az OTL-alkalmazottakat tömörítő Transloc Szakszervezet indított el, egyáltalán nem befolyásolta Váradon a tömegközlekedés ütemét, mivel a megmozduláson az OTL-munkatársak (köztük sofőrök és villamosvezetők is) a napi elvégzendő feladataikkal ellentétes váltásban, tehát szabadidejükben protestáltak a közös ügyért, ezzel is jelezve, hogy senkinek nem kívánnak ártani, csak saját jogaikat követelték.

Nehezen hallatszik el a vezetőségig az alkalmazottak követelése

Nehezen hallatszik el a vezetőségig az alkalmazottak követelése

Kezdetben úgy negyvenen lehettek az OTL-székház előtt az elégedetlen munkatársak, különféle transzparensekkel, a fent említett alapvető alkalmazotti jogok helyretételéről szóló feliratokkal. Kifejezetten örvendtek a sajtósok jelenlétének és kérdéseinek, remélve, hogy a köztük és a munkáltató vállalat között immár több éve tartó huzavona végre a nyilvánosság nyomására rendeződhet.

Juhász János, a Transloc Szakszervezetének alelnöke elmondta, több fórumhoz (helyi és megyei önkormányzat, törvényszék) fordultak az ügyben, és semmiképp nem az volt a szándékuk, hogy „cirkuszt” kezdeményezzenek a munkáltatójukkal, egyszerűen a munkatársakat jogszerűen megillető pénzeket követelik több évre visszamenőleg.

417-en aláírásukkal is csatlakoztak a szakszervezet protestálásához, azonban sokakat visszatartott az, hogy állítólag az OTL vezetősége személyesen kereste meg őket, hogy egyéni szerződést (és nem a mindenkit érintő kollektív elbírálást) kezdeményezzenek az ügy tisztázására, s amennyiben ez egyeseknek nem felel meg, akkor „fel is út, le is út” alapon kirúgással fenyegették meg őket – tudtuk meg Aurel Galeától, aki a szindikátus másik alelnökeként egyben a buszsofőröket érintő áldatlan körülmények miatt is szót emelt. Galea is hangsúlyozta, az alkalmazottak eddig semmi pluszt nem kértek, mindössze a saját pénzüket.

Csuzi István, az OTL vezérigazgatója még a 11 órakor kezdődő protestálások előtt igyekezett megegyezésre jutni a szakszervezettel, azonban ez nem sikerült, később ki is jött a tömeg középpontjába, de a sorozatos bekiabálások tovább nehezítették a nyilvános párbeszédet. Ő is és Romeo Nica, az OTL néhány hónapja kinevezett gazdasági igazgatója sietősen távoztak fél egy körül a helyszínről. Ezzel együtt Csuzi igazgató később azonnal rendelkezésünkre állt telefonon. Mint elmondta, a vita egy 2013-ban született konfliktushelyzetből robbant ki, mert akkor nem volt elegendő az OTL költségvetése arra, hogy a kötelező inflációs rátához rögtön hozzáigazítsa a fizetéseket. Ezt 2014 januárjára viszont kárpótolták, azonban a szakszervezet most 2014-re is követeli a jövedelmek kiegészítését, aminek visszaszolgáltatásáról már megszületett egy törvényszéki döntés is. Ezt a szindikátus az OTL-re fokozott nyomást gyakorolva még a döntés hatályba lépése előtt megtámadta egy törvényszéki végrehajtónál. A jogerős tárgyalásokat Csuzi szerint októberben folytathatják ez ügyben.

a jussukat 1

Az igazgató elmondta még, hogy jelen pillanatban a szakszervezettel sajnos mindössze „annyiban értenek egyet, hogy nem értenek egyet”, de nem tartja kizártnak, hogy találnak egy áthidaló megoldást, mielőtt még újabb perek sorával hosszabbítanák az elburjánzott ügyet.

Ezzel ellentétben a szakszervezet protestálói kikérik maguknak, hogy „perfüggők” lennének, és az állítják, hogy immár három éve nem tudnak rendes tárgyalóasztalhoz ülni a vezetőséggel, hogy belső ügyként tisztázzák a rendeznivalójukat. A vezetőségnek egyben azt is felrótták, hogy saját maguk mintegy 60%-os fizetésemeléséről tudtak dönteni 2013-ban, csak a „melósokat” hagyták tovább sínylődni. Sőt, amikor a szakszervezet a sorozatos vezetőségi visszautasítások miatt immár többször is jogi útra próbálta terelni az ügyet, akkor a HKV a szakszervezet pártját fogó intézményi jogtanácsosa helyett direkt külső jogászt fogadott az ügyek elsimítása érdekében – tudtuk meg kiegészítésként a szakszervezeti alelnöktől.

Tény, hogy a helyszínen egyelőre nem rendeződött semmi, de azért várjuk a további fejleményeket, hiszen nem mindegy, hogy elégedett, vagy épp dühös buszsofőrökkel utazunk a városban nap mint nap.

Tóth Gábor