Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A jövőre voksoltak

„Arra az erős képviseletre, erős Erdélyre szavaztam, amelyről az elmúlt hetekben, hónapokban beszéltünk, és egy jobb Romániára. Egy olyan országra, ahol az emberek biztonságban érzik magukat minden tekintetben és egy olyan parlamentre, amely képes lesz az elmúlt évek hibáit korrigálni, és azokat a törvényeket kiigazítani, amelyeket sokan sokféleképpen értelmeztek, de semmiképpen nem a törvényhozó eredeti szándékának megfelelően – különösen akkor, amikor a magyar közösség jogairól van szó: akár az anyanyelvhasználatról, a közösségi szimbólumok használatáról, az ingatlan-visszaszolgáltatásról vagy az oktatásról. Azt remélem, hogy a következő parlamentben lesz erő a jogállamiság alapjait megszilárdítani, és a kisebbségi jogok tekintetében, a megszerzett jogokat megőrizni, bővíteni a következő esztendőben” – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt követően, hogy vasárnap reggel családja körében a Hargita megyei Csíkkarcfalván leadta szavazatát.

Kelemen Hunor

A Magyar Polgári Párttal való összefogással kapcsolatban, újságírói kérdésre válaszolva, elmondta: az emberek igényére válaszolva indultak együtt a parlamenti választáson, és bízik abban, hogy az emberek megértették azt az üzenetet, amelyet ők megfogalmaztak, és amelyet közvetíteni próbáltak. Mint mondta, reméli, hogy az elmúlt hetekben mind jelöltjeik, mind a programjuk által fel tudták mutatni, hogy a magyar ügy iránt elkötelezett erős csapat száll harcba a parlamenti választáson.

A magyar választókhoz, kiemelten a fiatal generációhoz megfogalmazott üzenetében a Szövetség elnöke így fogalmazott: ez a szavazás nem a politikusokról szól, hanem róluk, az új generációról, az ő életükről, jövőjükről. „Ma mindenkinek éreznie kell a választás tétjét. Ma nemcsak a fiatalok, hanem mindazok urnához kell járuljanak, akik saját sorsukról maguk akarnak dönteni, és nem akarják hagyni, hogy ezt mások megtegyék helyettük. Ezért kérek mindenkit, hogy menjen ma el és szavazzon!”- nyomatékosított Kelemen Hunor.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke, kampányfőnök azért szavazott, hogy ne kelljen Bukarestbe koldulni menni akkor, amikor egy beruházásról vagy egy fejlesztésről van szó. „Arra szavaztam, hogy elvegyünk Bukarest hatalmából, hogy leépítsük azt a központosított rendszert, ami jelenleg Romániában működik. Hogy több hatáskört és erőforrást adjunk a helyi és megyei önkormányzatoknak, azaz a helyi közösségeknek. Arra szavaztam tehát, hogy Erdélyben dőljenek el azok a kérdések, amelyek az erdélyi emberek mindennapjait érintik” – hangsúlyozta. Továbbá arra kérte azokat, akiknek számít Erdély, és akiknek fontos, hogy ne csak olyan emberek döntsenek az erdélyi emberek sorsáról, akik csak Bukarestben képesek gondolkodni, hogy a mai napon menjenek el szavazni.

A parlamenti demokrácia intézményeinek megerősítésére szavazott Markó Béla szenátor, az RMDSZ volt elnöke. „Arra szavaztam, hogy a parlament szerezze vissza régebbi tekintélyét. Hogy gyökeres fordulat álljon elő a román-magyar viszonyban, szűnjenek meg a magyarellenes intézkedések” – részletezte Markó Béla. Mint kiemelte: fontosnak látja, hogy folytatódjon a román-magyar viszony számára szükséges jogok kibővítése, kialakítása, illetve az ezzel kapcsolatos törvényes rendelkezések alkalmazása.