Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A jövő a geotermális energia hasznosítása

Nemrég az olaszországi Massa Marittimában járt Székelyhíd polgármestere, Béres Csaba. Utazásának célja a geotermikus energia hasznosításáról szóló konferencia volt. Ez a negyedik hasonló értekezlet, az érmelléki város először kapott meghívást. Most először volt haszna Székelyhídnak abban, hogy ezelőtt néhány évvel csatlakozott a geotermikus projekthez, melynek célja, hogy minél több területen hasznosítsuk a jövőben termálvizet.

Mi is az a geotermikus energia? A geotermikus hő a föld magjából, a felszín alatt mintegy 6000 kilométer mélységből ered. A hő a föld belsejét alkotó különböző anyagok közt található radioaktív elemek – mint uránium és kálium – lassú bomlásából keletkezik. A geotermikus energia felhasználása egy megfizethető és fenntartható megoldás, hogy csökkentsük a fosszilis energiáktól való függőségünket, és a globális felmelegedést, illetve az egészségügyi kockázatokat, amik a fosszilis energiaforrások használatából adódnak.

Geotermia_europaterkep

Székelyhíd mellett meghívottként részt vettek a magyarországi Mórahalom és Szeged, a szlovákiai Galánta, a szerb Szabadka, a macedón Szkopje és a lengyel Mszczonow települések képviselői. A toszkánai kisvárosban nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is megtapasztalható volt a termálvíz hatása. A közeli Montieriben egy vadonatúj geotermikus távfűtési rendszer épül ki, emellett pedig a toscanai falu épületeinek energetikai felújítását is elvégzik, megőrizve azok jellegzetes középkori vonásait. Montieri azon szerencsés települések közé tartozik, ahol a termálvizet közel 200 fokon tudják a felszínre hozni, amely hőmérséklet már elégséges ahhoz, hogy elektromos árammá tudják átalakítani.

Mórahalmon épületek fűtési rendszereit alakítják át a geotermikus hőenergia használatára, valamint napenergiás és gázmotoros rendszerekkel kombinálják a geotermikus kaszkádrendszert. A lengyel vendégek beszámoltak arról, hogy ők a geotermikus energia felhasználásának szociális és gazdasági megfigyelésén dolgoznak. A szlovákok összehasonlították a geotermikus energiát használókat a hagyományos energiával rendelkezőkkel, és mint kiderült: óriási a különbség. A szegediek pedig az elhasznált termálvíz talajba való visszajuttatásán dolgoznak nagy erőkkel.

Béres Csaba székelyhídi polgármester elmondása szerint, ő most „tanulni” utazott a konferenciára, rengeteg információval gazdagodott, és remélhetőleg a megszerzett tapasztalatokat hasznosítani tudja majd Székelyhídon és környékén a megfelelő szakemberek bevonásával és a szükséges technológiák alkalmazásával. A jövőben mindenképp nyomon kell követni a projekt alakulását. A konferencián megismert szakemberekkel tartani szeretné a kapcsolatot, mondta az érmelléki elöljáró, aki elárulta, első lépésként a lengyel Mszczonow képviselőit meg is hívja majd az Érmelléki Őszre.

Juhász György