Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A jó munkához idő kell…

Nagyvárad városmenedzsere, Eduard Florea és a Termoficare Oradea Rt. igazgatója, Stănel Necula pénteken arra kívánták felhívni a lakosság figyelmét, hogy a távfűtési rendszer időről időre fellépő meghibásodásai és leállásai a város fűtésrendszerének régóta esedékes felújítása intő megnyilvánulásai, továbbá, hogy ez a felújítás, amely már elkezdődött, nem történik meg egyik napról a másikra. „A rendszer egy több mint 50 éves hőközpontra támaszkodik, de a hálózat több eleme is jócskán túlhaladta szavatossága dátumát. A ma zajló munkálatok a problémákra adott, tovább már nem halogatható megoldás részei ” – mondta Florea.

a korszerusites idobe

A jelenlegi szolgáltató, a Nagyváradi Hőerőmű 2013 nyarán fizetésképtelenséget jelentett be, és a helyreállítás anyagi oldalához a helyi önkormányzat támogatása is hozzájárul. A vezetőség mindenekelőtt a lakosság megértését kéri, hiszen a leromlott rendszer okozza a fennakadásokat, és a kijavítás, a teljes felújítás 5-10 évet igényel. A feladat óriási, és hatalmas erőfeszítésbe kerül egyáltalán működtetni a hálózatot. A nagyváradi fűtési rendszer hossza 228,5 kilométer, amelyből 86 kilométer elsődleges hálózat, valamint 149 fontosabb hőközpont tartozik ide, melyek 812 tulajdonostársulást, azaz 62 500 lakást, valamint 3619 magánházat, 229 közintézményt és 1950 kereskedelmi egységet látnak el. A tájékoztatón Stănel elmagyarázta ugyanakkor, hogy hogyan is történik a meghibásodások kijavítása, amely a probléma jelzésétől számítva akár tizenkét órát is igénybe vehet. Először is fel kell mérni a meghibásodás jellegét, azaz hogy hogyan akadályozza ez a működést (egy csővezeték tört-e el, vagy víz szivárog, stb.), amire a kazán leállítása után kerül sor, de ahhoz, hogy a közelébe lehessen jutni, 6-8 órát kell várni, amíg lehűl. A beavatkozás maga pedig 4-8 órát vesz igénybe, amit még nyomásellenőrzések követnek. Az igazgató hozzátette, hogy a lakosok havi számláján a javítások idején szünetelő szolgáltatást természetesen a fogyasztásnak megfelelő értékekkel szerepeltetik.

A gázközpontra való áttérés munkálatai jelenleg 99%-ban készen vannak, és az elvégzett tesztelések után áprilistól számítva áll működésbe az új hőközpont. 2014-2015 között a Környezetvédelmi Szektoriális Program keretében 17,5 kilométer főútvonalat cseréltek ki, és 2016-2017 között újabb 20,2 kilométer következik. A modernizálások után a meghibásodások aránya várhatóan 20%-ra csökken.

(szamos)