Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A jelenlegi oktatási rendszer megnyomorítja a gyermekeket

„A magyar nyelven való oktatás térhódítása Romániában, az anyanyelvű oktatás teljes rendszerének nulláról való felépítése bár sikertörténet, ma már újabb feladatai vannak Szövetségünknek: jobb iskolákat kell építenünk, jobb képzést kell biztosítanunk a magyar gyermekeknek. Ezt csakis úgy tudjuk elérni, ha változtatunk az iskolák állapotán és elérésén, javítunk a tanárok jövedelmi viszonyain és átalakítjuk, versenyképessé tesszük a tananyagot. Tudjuk tehát, hogy mi a házi feladatunk!” – nyomatékosított Szabó Ödön parlamenti képviselőjelölt az ifjúság ’48-as mártír jegyzőjének megemlékezésén, ahol az RMDSZ parlamenti prioritásainak oktatás fejezetére is kitért. A Szövetség a következő négy hétben minden fórumon, nyilvános felületen ismerteti programját, elsőként az oktatás forradalmasításának témáját járja körül, majd azokról a konkrét intézkedésekről is beszél, amelyekkel biztosítaná a családok jólétét, a széleskörű anyanyelvhasználatot, valamint az infrastruktúra és vidék fejlesztését.

a jelenlegi

„Az oktatás kérdésének fontosságát az RMDSZ megalakulása óta vallja és képviseli. Az erdélyi magyarok számára ugyanis létkérdés, hogy gyermekeink magyarul tanulhassanak, ezzel is erősítve identitásukat. Ugyanakkor az oktatás fejlesztése, a minőségi oktatás megteremtése minden nemzet számára stratégiai kérdés. Csak azok a nemzetek lehetnek hosszú távon versenyképesek, amelyek nagy hangsúlyt helyeznek a versenyképes tudás átadására” – indította felszólalását Szabó Ödön, aki úgy véli, hogy 2016-ban, Erdélyben már nem elegendő az, hogy a magyar gyermekek magyarul tanulhatnak. Szerinte gondot jelent, hogy a magyar diákok érettségi eredményei sokszor rosszabbak román kortársaikénál. Hozzátette: az anyanyelven szerezett tudás leértékelődhet, ha nem tud megmaradni versenyképesnek, ennek pedig az lehet a komoly következménye, hogy sokan inkább a román nyelvű képzést választják a magyar helyett – tette hozzá.

Felszólalásában megemlítette a tananyag összetett problémáját is. Úgy tartja, hogy a gyermekek túl vannak terhelve, „jóval többet kell tanuljanak annál, mint amennyi az ő életkoruknak megfelel.”

Elmondása szerint mindaddig fenntarthatatlan lesz az oktatási rendszer, amíg az nem a gyermekek igényeit helyezi a középpontba „Gyakorló apukaként is úgy gondolom, hogy le kell vennünk gyermekeink válláról azt a jókora terhet, amelyet ez a rendszer ró rájuk. Rossz látni, hogy nem figyel rájuk, akár meg is nyomorítaná őket. Nem tekinti egyáltalán feladatának, hogy élményt nyújtson a tanítás által” – fejtette ki Szabó Ödön, majd hangsúlyozta: az RMDSZ nem hagyja, hogy elfajuljon a helyzet, ezért döntöttek úgy, hogy változtatnak, jobb képzést biztosítanának a magyar gyermekeknek.

„Jelen pillanatban tehát a legfontosabb, hogy csökkentsük a tananyagot, el kell érnünk azt, hogy a diákok haza érve már ne a házi feladatok megírásával töltsék el szabadidejüket! Miért is ne? A tananyag és tanterv ésszerű átgondolásával akár el is törölhetjük a házi feladatot! Mi tudást és élményt akarunk magolás helyett” – vázolta az RMDSZ célkitűzéseit a képviselőjelölt.