Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A jelenkori migráció a fő téma

„Demográfia és migráció a Kárpát-medencében – a múlttól a jövőig” a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen három év szünet után újra megrendezett 12., Kárpát-medencei Nyári Egyetem (KMNYE) mottója.

A KMNYE ünnepélyes megnyitójára tegnap kora délután került sor a PKE dísztermében, ahol az előzetesen regisztrált mintegy 100 résztvevőnek és az előadócsapatnak jó ha kétharmada megjelent.

A szombatig zajló egyetemi rendezvényen a Kárpát-medence szinte minden tájáról érkeztek hallgatók és előadók: Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról és az Őrségből is.

a jelenkori 1

A megnyitón elsőként Kedves Péter főszervező emelte ki a háromévnyi kihagyás után szorgos háttérmunkával újraélesztett nyári egyetem létjogosultságát, majd Ráksi Lajos egyetemi lelkész idézte rövid áhítatban Vörösmarty és Mózes egybehangzó gondolatait, miszerint az isteni sugallatok és jelek itt vannak a közösségünkben, akárcsak a történelmi vagy evangéliumi időkben, mindössze a megfelelő jelre kell megfelelő módon reagálunk együttesen.

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke a fiatal értelmiségiek találkozási lehetőségének kiváló alkalmaként üdvözölte a nyári egyetem újraindítását, melynek célja az időszerű összefogás kell hogy legyen, azaz embernek lenni és maradni a mai embertelenségben, s ha a látszólag elkeserítő vagy visszatántorító kihívásokat a jelenben nem pontosan értjük, akkor is a tenni akarás kell vezéreljen.

A PKE nevében ezután Balogh Brigitta tudományos titkár emelte ki, hogy a nyári egyetem 10 esztendeig volt része a PKE 20 éves fennállásának, s az idei előadások témaköri kínálatának aktualitása merészségről és társadalmi érzékenységről egyaránt példát ad.

a jelenkori 2

Az első KMNYE szervezője, Simon Levente múltidéző gondolatait követően a nyári egyetem alapvető szerepére mutatott rá: szakmaiság, kulturált közösségi élmény és hovatartozásunk megerősítése.

A rendezvény fővédnöke, azaz a Balassi Intézet nevében Szabó Zsolt főigazgató-helyettes emelte ki, hogy a mostani nyári egyetem résztvevői egyben a következő nyári egyetemek leendő megalapozói lehetnek. Végezetül Nagy Domonkos (Rákóczi Szövetség) és Stere Stamule (Konrad Adenauer Alapítvány) mondtak köszöntőt.

Az elkövetkező napokban a nyári egyetemen társadalomtudományi és természettudományi előadásokon, illetve közös vitákon boncolgatják majd a jelenkori migráció egyre égetőbb problémakörét.

Tóth Gábor