Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A játékvásártól az angolórákig

Kis kereskedők, nagy vásár címmel még május végén írtunk arról a karitatív játékvásárról, amelyet a Bridge Language Study House Nyelvközpont váradi kirendeltsége szervezett, és amelyen a gyerekek saját játékaikat árusították, hogy a befolyt összegből szegény sorsú társaiknak örömet szerezhessenek. Arra voltunk kíváncsiak, mi lett az összegyűlt pénz sorsa.

a jatekvasartol 1

Mint megírtuk, 241 lej gyűlt össze, amelyből a tervek szerint a Diakónia Keresztyén Alapítvány angol és német nyelvtanfolyamhoz szükséges taneszközöket vásárolt volna a hátrányos helyzetű gyerekeknek, ám Cabalaş Veronika főszervező egy sokkal jobb ötlettel rukkolt elő. Mint hangsúlyozta, hiába vásároltak volna nyelvtanuláshoz szükséges tanszereket, ha nincs, aki azt a gyerekeknek megtanítsa. Éppen ezért egy tízórás angol nyelvtanfolyamot szerveztek a váradvelencei diakóniai központba járó, hátrányos helyzetű kicsiknek. A kurzus ma zárul, és eddig igen nagy sikernek örvendett. Bár tegnap csak tizenketten voltak a nyelvórán, Tempfli Judit tanárnő elmondása szerint néha kétszer ennyien is érkeztek. Ottjártunkkor a gyerekek lelkesen tanultak, átismételték az előző leckék anyagát, és a tanárnő játékos oktatásával újabb szavakat sajátítottak el, majd ezeket ügyesen mondattá fűzték. Énekelve tanulták meg a nehezebb kifejezéseket, és egymással is igyekeztek angolul beszélgetni. „Eredetileg napi egyórás tanulást terveztünk, de ez kevésnek bizonyult, mert mindenkivel másképp kell foglalkozni, így napi másfél órássá bővült a nyelvóra” – fogalmazott Tempfli Judit. Persze ez nem is csoda, hiszen az ötévestől egészen a kiskamaszokig voltak gyerekek, és közöttük olyan is, aki egyáltalán nem ismerte ezt a nyelvet, és persze olyan is, aki az iskolában ezt már tanulja. Judit hozzátette, hogy itt olyasmiket tanulnak, amit az iskolában nem oktatnak olyan alaposan, és komoly fegyelmezés, tiltás sincs, az órán mindenki aktívan részt vehet és játékosan tanulhat.

Veronikától megtudtuk, hogy a játékvásáron összegyűlt 241 lejt közel 300 lejre felkerekítette a nyelviskola, és így sikerült még néhány olyan kelléket is vásárolniuk, amelyekre a kurzuson szükségük volt a gyerekeknek. Mint ígérte, jövőre újra megszervezik a játékvásárt és a nyelvtanfolyamot is.

(sükösd)