Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A hozzátartozók, segítők szerepe az időskorban

Az időskor elmegyógyászata nagy kihívások előtt áll. Az öregkor időszaka 20–30 évre duzzad, az idősek száma folyamatosan nő. A fiatalabb korban induló betegségek több évtizedes zajlás után átalakulnak, a terápiás válaszkészségük megváltozik. A társbetegségek és azok gyógyszerei befolyásolják a pszcihiátriai farmako- és egyéb terápiák hatásait, az alattomos kölcsönhatások kockázata nő. A jó empátiás készségű hozzátartozó akarva-akaratlanul mindig bevonódik egy kicsit a betegellátás folyamatába. Ez akkor igazán lehetséges, ha tisztában van a betegségek tüneteivel, a lehetőségekkel és a korlátokkal.

a hozzatartozok

Az Alzheimer-kór (és a többi demencia) jelenleg nem gyógyítható. Az antidemenciaszerek legfeljebb a betegségfolyamat lassítására, rövidebb-hoszabb szakaszon megállítására képesek. A demencia folyamata – típusos esetekben – az enyhe és a közepes súlyossági szinten, azaz éveken át sajnálatos, de nem túlságosan megterhelő állapot. A feledékenység jelenségei bocsánatos tévedéseknek tűnhetnek fel, a beteg szeretetreméltó marad, sokszor személyisége lazábbá, oldottabbá válik. Ennek az állapotnak a gyógyszeres konzerválása mind a beteg, mind a környezet számára valódi és minőségi hasznot jelent, éppen ezért kiemelten fontos a minél korábbi diagnózis és ezt követően a kezelés elkezdése.

A betegség előrehaladásának lassítása azt az elméleti lehetőséget is tartalmazza, hogy a kutatók időközben rálelhetnek a tényleges gyógyító megoldásra, amellyel képesek lehetünk a mélyben zajló egyirányú agyi folyamatokat módosítani, esetleg visszafordítani. Az egészségügyi döntéshozók nincsenek mindig tisztában a tényleges, mindennapi helyzettel, ellenkező esetben a folyamatot lassító gyógyszerek támogatását emelnék, ezáltal a rászoruló betegeknek nem csak töredéke tudná tartósan szedni. Könnyen belátható, hogy a „vállalható életminőség” minél további fenntartása igazoltan költséghatékony, további – felbecsülhetetlenül nagy értékű – következménye pedig a betegek és hozzátartozóik szenvedésének csökkentése.

a hozzatartozok (tartalek)

A geriátriai elmebeteg családtaggal együtt élő családokban a beteg gondozása, ellátása a fiatalabb generáció számára egyre nagyobb terhet jelent. A páciens érthetetlen viselkedése, indokolatlan ellenállása, esetleg agresszív megnyilvánulásai mindinkább felőrlik a betegség előtti lelki-érzelmi viszonyokból fakadó kötelezettségérzetet, fokozzák az egészséges hozzátartozók tehetetlenség-érzését, ami nem tesz jót egyik félnek sem. A szakembereket és a beteget körülvevő szociális tér összes résztvevőjét arra kell ösztönözze a kialakult helyzet, hogy pozitív tartalommal töltsék ki azokat a részeket, amelyeket a természet üresen hagyott.

Győri György