Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A hormonok szervezetünk irányítói

Szeretet, boldogság, öröm vagy éppen félelem, szomorúság vagy bosszúság – a legfontosabb érzelmeinket a hormonok keltik életre az emberben. Ők szervezetünk vegykonyhájának legfontosabb „fűszerei” a boldogsághormontól a stresszhormonig.

Az lenne igazán romantikus, ha a szerelem valóban a szívből indulna ki. Aki akar, megmaradhat ennél a felfogásnál, viszont a tudós kutatások inkább azt támasztják alá, hogy az érzelmek, a viselkedés, sőt még a személyiség is vegyi úton keletkezik. A hormonok olyan biokémiai hírvivő anyagok, amelyek információkat továbbítanak a mirigyektől a szervekig, számos folyamatot beindítva ezzel. Sok tényező összjátéka határozza meg, hogy melyik hormonból mennyi termelődik. A kutatók 150 hormont ismernek, közülük 6 játszik szerepet a személyiség alakulásában.

a hormonok 1

A hormonok képződése a szervezet különböző részein történik, így az agyban a hipotalamusz és az agyalapi mirigy a legfontosabb helyszíne a hormonképződésnek: innen indul útjára az oxitocin, míg a tobozmirigyben képződik az álomért felelős melatonin. A pajzsmirigyben jön létre az anyagcserehormonnak is nevezett thyroxin, és a kis mellékpajzsmirigyek hozzák létre azt a hormont, amely a kalcium háztartást tartja karban. A mellékvesében termelődik az adrenalin és a noradrenalin, valamint a dopamin. Ugyanitt jön létre a stresszhormonnak is nevezett kortizon. A hasnyálmirigyek mindenekelőtt a termelésben járnak elől, ennek köszönhetjük az inzulint, amely a sejtek szőlőcukorral való ellátását biztosítja. A nemi mirigyekben jönnek létre nagy részben a nemi hormonok: az ösztrogén a petefészekben, a tesztoszteron a herében.

a hormonok2

1. OXITOCIN, a szerelmi hormon. Korábban terhességi hormonnak tartották, mert a szülési fájdalmak kiváltója. Ma már tudjuk, hogy a lelket is befolyásolja: az oxitocin szorosabbá fűzi az érzelmi kötődést nemcsak a szülő és a gyermek, de a párok között is. A bőr érintésére lökődik ki, leépíti a stresszt, oldja a szorongást. Bizalmat vált ki egymás iránt. A termelődését a szeretetteljes kapcsolat, a gyakori simogatás segíti elő.

2. TESZTOSZTERON, a düh. A köznyelvben férfihormonnak is nevezik, felelős a nemi szervek fejlődéséért, a kamaszkori mutálás és az arcszőrzet kialakulásáért. Magas szintje a vérben az arra hajlamos férfiaknál agresszivitást, egoizmust alakít ki. De van jó oldala is: sportszerű magatartásra ösztönöz addig a pillanatig, amíg az érintett számára ez nem jár szociális hátránnyal. A nőknél csalódottságot és rossz hangulatot vált ki az alacsony tesztoszteronszint. Ilyenkor több alvásra és fehérjedús táplálkozásra van szüksége a szervezetnek.

3. ÖSZTROGÉN, a jó érzés. A tesztoszteron női változata irányítja többek között a havi menstruációs ciklust, és ennek köszönhetők a gömbölyded idomok. Az emberbe életet lehel, energiát ad, és javítja a hangulatot. Nemhiába hozzák összefüggésbe a változókorra jellemző hangulati ingadozásokat és a depresszív hajlamot az ösztrogénhiánnyal. Segíthetnek a növényi alapú hormonpótlók, illetve a szakorvosi javallatra szedhető gyógyszerek.

4. DOPAMIN, a motiváció. Fő feladata az idegsejtek közötti információ. A siker hatására több lökődik ki belőle, a szerelmesek vérében is több van ebből, ennek köszönhető a nyitás egymás felé. Ugyanakkor hajtóerőt ad, serkenti az étvágyat. Ha túl kevés van ebből a hormonból, lanyhul a teljesítmény. A C- és az E-vitaminpótlás jótékonyan hat a dopamin-termelődésre.

5. SZEROTONIN, a boldogságért. Aminosavból alakul ki, például a kitartást igénylő sportoknak köszönhetően. Ha túl sok vagy túl kevés van belőle – akár folyamatos stressz következtében, akkor depresszió, kényszerek vagy testi panaszok alakulhatnak ki a migréntől az ideges belekig. Segíti a szerotoninképződést az olajos magvak és a csíra evése.

6. ADRENALIN, a stresszhormon. Nagy mennyiségben képződik a mindennapi stresszes helyzetekben, például ijedelem hatására, aminek izgatott állapot és félelem a következménye. A szervezet riadót fúj: hevesebben ver a szív, emelkedik a vérnyomás és lassul az emésztés. Sok-sok mozgással, rendszeres testedzéssel építhető le a „túlcsorduló” adrenalin.

Győri György