Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A horkolás és veszélyei

A népbetegséggé vált enyhe horkolás kiküszöbölhető, de súlyos esetben életveszélyessé válhat.

A horkolást alvás közben a felső légutak légáramlási szűkülete okozza, melynek következtében a légutakon átáramló levegő mozgása felgyorsul, és ez megrezegteti a lágy szöveteket. Ez a vibráció okozza a sokszor szinte elviselhetetlenül nagy hangerővel járó jelenséget. Már gyermekeknél is előfordul a horkolás, de náluk a légúti szűkületet az orr- vagy a garat-mandula megnagyobbodása okozza, ami a műtéti eltávolításukkal megszűnik. Harmincéves korban a férfiak 20, a nők 5 százaléka horkol. A kor előrehaladtával ez a gyakoriság fokozódik, 60 éves korra ez 60 és 40 százalékos gyakoriságra módosul.

horkol

Nincs olyan igazolt gyógyszeres hatóanyag, ami a horkolás kezelésére adható. Enyhe probléma esetén használhatunk gyógynövényekből készült torok-spray-ket, amik segítenek tónusban tartani a légúti izmokat, súlyosabb esetben azonban mindenképp orvoshoz kell fordulni. Minden terápia előtt kivizsgálásra van szükség, ez alapján lehet megállapítani a kezelési lehetőségeket. Léteznek alvás közben viselendő, szájba helyezhető, őúgynevezett garatillesztékek, amelyek mechanikusan tartják nyitva a légutakat. Vannak olyan eszközök, melyek az állkapcsot tartják előre és megakadályozzák a nyelv hátraesését. Súlyos fokú légzéskimaradás esetén a leghatásosabb a maszkos légsinterápiás készülék, amely az alvás közben kontrollált túlnyomást biztosítva tartja nyitva a légutak teljes területét, és 100 százalékban megszünteti a súlyos légzéskimaradást, ami akár életet veszélyeztető probléma is lehet.

Természetesen vannak műtéti lehetőségek, amivel a szájpadot korrigálják, feszítik, hogy a szűkület kevésbé alakulhasson ki. Orrlégzési panasz esetén hatásos lehet orrsövény- vagy orrkagyló-operáció is. Légzéskimaradással a lakosság 5 százaléka küzd, és ha jelentkeznek ezek a tünetek, sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Győri György