Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A HIV-fertőzés és következménye

A HIV-fertőzés és következménye, az AIDS-betegség továbbra is a világ közegészségügyének egyik legnagyobb kihívása.

A HIV-vírus okozta betegség neve szerzett immunhiányos betegség (Aquired Immun Deficiency Syndrome), amit először 1981-ben, Amerikában ismertek fel homoszexuális, fiatal férfiak körében. 1983-ban sikerült izolálnia a HIV-vírust Montagnier-nek a párizsi Pasteur intézetben. Később Nyugat-Afrikában is fölfedezték egy másik változatát, a HIV-2-őt. Közben egyre több populációban jelent meg a HIV-vírus, a második hullám az intravénás kábítószer-használókat érintette, a harmadik hullám pedig leggyakrabban a heteroszexuálisok között jelentkezett. Terjedése különböző módon történik: emberi testnedvvel, ha az a véráramba kerül. Izolálták már vérből, ondóból, hüvelyváladékból, anyatejből, agyvízből, könnyből, nyálból és vizeletből. Az út, ahogy eljut a HIV-vírus a másik emberig lehet nemi érintkezés, szennyezett injekciós tű, de méhen belül, szülés közben, szoptatással, vérátömlesztéssel, szerv-szövet átültetéssel is terjed.

a HIV 1

Hosszú lappangási idő után alakulhatnak ki tünetek, amelyek alapján már megállapítható az AIDS-betegség. Korábban szűréssel diagnosztizálható a fertőzöttség. A világon a vírushordozók száma meghaladja a 40 milliót, a fertőzöttek fele még 25 éves kora előtt kapja el a vírust, és 35 éves kora előtt meghal AIDS-ben. Habár a kezdetek óta világszerte folyik kutatás a megelőző oltás kifejlesztésére, eddig az erőfeszítés nem járt sikerrel. A kialakult betegség kezelésére többféle gyógyszer-kombináció van, de ez nem jelenti azt, hogy az AIDS gyógyítható. Különböző, személyre szabott terápiával hosszú ideig jól karbantartható a betegség. Igaz, a gyógyszeres kezelés túl drága ahhoz, hogy megállítsa a világméretű járványt. A megoldást egyelőre a megelőzés, a viselkedéskultúra megváltoztatása, átformálása jelentheti.

Az emberi immunhiányt okozó vírus (HIV) a szervezet védekező rendszerében kulcsfontosságú T-limfocitákat támadja meg. A fertőződés az enyhe és nem tipikus tünetek miatt nem ismerhető fel egyértelműen, és gyakran csak a szerzett immunhiányos állapot (AIDS) kialakulásakor, a védekező rendszer teljes lerombolásával válik nyilvánvalóvá, gyakran évek elteltével. A HIV-fertőzött személy még nem beteg, és ha megkapja a legkorszerűbb HAART-kezelést, a betegség kialakulása nagymértékben kitolódik. A nagy hatékonyságú antiretrovirális terápia (HAART), mely az AIDS-betegséget mára egy kezelhető, krónikus betegséggé alakította, az esetek többségében több helyen avatkozik bele a vírus szaporodásába és működésébe, elpusztítani nem képes, a szaporodását lelassítani azonban igen. A három vagy négy különböző gyógyszeres kezelés kombinációja, amely hatékonynak bizonyult a HIV-progressziójának megállításában, a vírusmennyiséget olyan mértékben lecsökkenti a vérben, hogy az immunrendszer továbbra is be tudja tölteni funkcióját.

a HIV 2

Jelenleg több mint 35,3 millió HIV-fertőzött ember él a világon. A betegség azonosítása óta összesen több mint 36 millióan haltak meg. A HIV-fertőzött gyerekek száma 3,34 millióra becsülhető, többségük a Szaharától délre eső területeken él. Ők jellemzően fertőzött anyjuktól kapták meg a betegséget a születésük vagy a szoptatás során. Naponta több mint 900 gyerek fertőződik meg a betegséggel, azonban az anya-gyermek vírusátadás teljesen elkerülhető lenne. A veszély, akár a többi fertőző betegségek esetében, a legkevésbé és a közepesen fejlett országokban a legnagyobb.

A HIV-fertőzöttség legkomolyabb rizikófaktora a TBC terjedésének is. 2011-ben megközelítőleg 430 ezer TBC-ben meghalt volt HIV-fertőzött is. Ez kb. a negyede az 1,7 millió HIV-fertőzés okozta halálnak. A TBC-vel is küzdő HIV-fertőzöttek 79 százaléka a szubszaharai térségben él. A fertőzöttek számának emelkedésével ellentétesen változott a megbetegedettek és az elhunytak száma, ami vélhetően a rendkívül hatékony antiretrovirális készítmények alkalmazásának köszönhető.

Győri György