Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A hittan nem csak egy tantárgy”

Szent László magyar király, Nagyvárad alapító uralkodója volt a központi figurája annak a kétnapos, Hivatások nyomában elnevezésű, megyeközi hittanversenynek, amelyet Nagyváradon tartottak január 27–29. között. A rendezvény fővédnöke a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség volt.

Erdély és Partium egész területéről érkeztek magyar gimnazisták a hittanversenyre. Ez a találkozó lehetőséget adott arra, hogy a nem váradi diákok megismerkedjenek a megyeszékhellyel, a szervezők ugyanis városnéző programokat is szerveztek a diákoknak, akik Várad templomait, illetve a várban levő királysírt is meglátogatták.

Szent László városának csapata kapta a legnagyobb pontszámot a hittanversenyen

Szent László városának csapata kapta a legnagyobb pontszámot a hittanversenyen

A versenyen a tárgyi tudást felmérő kérdések megválaszolásán túl Szent László-korabeli jeleneteket is bemutattak a diákok, találékony módon a mai ember életére vetítve a nagy király korában megalkotott törvényeket, keresztény értékrendet.

A verseny díjkiosztójára szombaton este került sor a római katolikus püspöki palota dísztermében. Házigazdaként Zalder Éva, a Szent László Gimnázium igazgatónője üdvözölte a díjkiosztóra érkezett diákokat, pedagógusokat. Mint mondta, nagy öröm és megtiszteltetés, hogy iskolája házigazdaként szerepelhetett ebben a versenyben. „A hittan nem csupán egyszerű tantárgy, hanem valami olyan lelki, pedagógiai távlat, amely a diákok egész felnőtté válását meghatározhatja” – fogalmazott. Az igazgatónő hangsúlyozta, ez egy nemes verseny volt, ahol a katolikus diákok igazán jól szerepeltek, és a szervezőknek nem áll szándékukban azt éreztetni, hogy kik voltak a legjobbak vagy a leggyengébben teljesítők, mert nem ez volt a cél, bár mint minden tantárgyversenyen, itt is megszületett a pontozás és a teljesítmény alapján kialakult rangsorolás.

Tárgyi ismeretek és korabeli bemutató is volt a versenyen

Tárgyi ismeretek és korabeli bemutató is volt a versenyen

A díjakat, ajándékokat Böcskei László váradi római katolikus megyéspüspök osztotta ki a verseny nyerteseinek. A verseny minden résztvevője kapott ajándékcsomagot: Szent László életéről szóló könyvek, a nagy király címerzászlaja és a versenyen való részvételt igazoló oklevelek kerültek a csomagokba. Böcskei hangsúlyozta, hogy a mai keresztény embernek egyfajta útmutatót kell, hogy jelentsen Szent László munkássága és öröksége, ugyanis a mai, modernkori kihívásokkal naponta szembenéző keresztény ember csak egyfajta szent szövetségben tudja megőrizni kultúráját, istenképét, hitét. Az ilyen találkozók, mint ez a hittanverseny is, nagyszerű lehetőség, hogy a „szent lászlói szövetség” minél több magyar ember közt létrejöjjön és megerősödjön.

Noha mindenki nyertesnek számított a hétvégi versenyen, a zsűri értékelése szerint az első díjat a nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum csapata kapta. A csapat tagjai Konrád Botond, Bádon Dávid, Szabó Roland, a felkészítő tanár Benedek Ramóna volt.

A díjkiosztó után kötetlen beszélgetésre került sor, ahol a verseny részleteit, tanulságait vitathatták meg a diákok, tanárok, szervezők.

Szőke Mária