Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A hit cselekedetek nélkül halott”

Az Irgalmasság Iskolájának állomásaként pénteken Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója mutatott be szentmisét a nagyváradi Barátok templomában. Prédikációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek gyakran kérik saját maguk számára az irgalmasságot, de ritkán vizsgálják meg azt, hogy vajon ők maguk gyakorolják-e az irgalmasságot a mindennapi életükben. „Az irgalmasságot bárkivel szemben gyakorolni lehet, legyen az családtag, barát, szomszéd, vagy egy idegen ember az utcán” – hangsúlyozta Csaba testvér.

a hit cselekedetek 2

A Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság szentévének kapcsán Déván elindított Irgalmasság Iskolája konkrét gyakorlati cselekedeteket ír elő mindazoknak a híveknek, akik elkötelezik magukat arra, hogy az isteni irgalmasság vasárnapjáig, kisebb vagy nagyobb gesztusok révén, valamilyen formában minden nap gyakorolják az irgalmasságot embertársaik iránt. Az iskola keretében az aktuális „házi feladat” a szegények felruházása volt – ennek gyakorlati megvalósításáról beszélt prédikációjában Böjte Csaba. A szentmise keretében ugyanakkor a váradi gyülekezet tagjainak is lehetőségük nyílt arra, hogy az irgalmasság útjára lépjenek, és nyiltan vállalják a napi jócselekedetet. Böjte Csaba felhívására több tucatnyi hívő felállva jelezte elköteleződését hitének gyakorlati megélése mellett.

a hit cselekedetek 1

„A mai világban a hívők elméleti keresztények lettek. Tudnak szépeket mondani, de ezt ritkán ültetik gyakorlatba. Pedig a hit cselekedetek nélkül halott, s az irgalmasság tettek nélkül fabatkát sem ér – hangsúlyozta a szerzetes, majd hozzátette –, nem elég tudni azt, hogy az irgalmas cselekedet bűnöket töröl el, mernünk kell rálépni az irgalmas cselekedet útjára, mert az istennel tesz hasonlatossá minket.”

 

A pénteki szentmisén egyébként a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett nagyváradi gyermekotthon, a Szent Angéla Ház fiataljai ministráltak.

 Sz. G. T.