Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A Himnusz nemzeti történelmünk, közösségünk foglalata”

A magyar kultúra ünnepének idei, immár 16. sorozatának csütörtök délután a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum díszterme adott otthont. A Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) szervezte rendezvény kultúráról és civil értékekről szólt.

Fleisz János és Zalder Éva

Fleisz János és Zalder Éva

Az estébe nyúló program résztvevőit Fleisz János, a BINCISZ elnöke és Porkoláb Lajos, a debreceni Megyei Népfőiskola Egyesületének elnöke köszöntötték, és mivel a meghívott előadó, dr. Pomogáts Béla irodalomtörténész betegsége miatt nem tudott jelen lenni, üzenetét, „Nemzeti Himnuszunk” című előadásának anyagát a házigazda tanintézet igazgatója, Zalder Éva olvasta fel. Ebben Pomogáts kitért arra is, hogy Kölcsey Ferenc 1823, január 22-én Szatmárcsekén befejezett költeményének szövege csak öt év múltán került a nyilvánosság elé, amikor az Auróra folyóiratban megjelent. „A magyar himnusznak valóságos élettörténete van: voltak a nemzet életében feledhetetlen pillanatok, így 1848-ban 1956-ban vagy 1989-ben, midőn a Himnusz a történelmi újrakezdés és a nemzeti összetartozás bizonyságaként fogta egybe a szíveket. És voltak idők, midőn a Himnusz nyilvános és közös megszólaltatása tiltva volt. (…). A magyar Himnusz, kijelenthetem, nemzeti történelmünk, létezésünk és közösségünk foglalata” – szólt Pomogáts üzenete.

A berettyóújfalui Cserbóka Néptáncegyüttes és a Szederinda Énekegyüttes

A berettyóújfalui Cserbóka Néptáncegyüttes és a Szederinda Énekegyüttes
Fotók: Csikos Rolland

Ezt követően Vadon nőtt gyöngyvirágok címmel népmese-népballada és népdal összeállítást láthattak a jelenlévők az iskola diákjainak előadásában, melyet Meleg Vilmos színművész irodalmi összeállítása követett, majd Fleisz János BINCISZ-elnök a szövetség elmúlt tizenöt évéről beszélt. A programot pedig mintegy keretbe fogta, illetve zárta a berettyóújfalui Cserbóka Néptáncegyüttes és a Szederinda Énekegyüttes táncos, zenés fellépése.

Sükösd T. Krisztina