Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A hideg hatása bőrünkre

A hidegtől a bőr kiszárad, kipirosodik, kirepedezik, olyanná válik, mint a smirgli. A kellemetlenségek egy kis odafigyeléssel és pár trükkel elkerülhetők.

a hideg 1

A mínuszok nem csupán vacogtató hideget hoznak, hanem sokaknak, főleg az érzékeny bőrűeknek a bőr fájdalmas elváltozásait is jelentik. A hidegben ugyanis a kéz kiszárad, cserepessé válik, az arcot a fagy kicsípi, míg a több ruharéteggel fedett testrészeken a bőr kevéssé tud lélegezni. A téli hidegben a faggyútermelés csökken, a kiszáradt bőr hajlamossá válik a gyulladásokra, és a kórokozók is könnyebben telepednek meg rajta. A kiszáradt bőr általában viszket, ezért az ember gyakran megvakarja, a vakarással keletkezett hámhiánnyal könnyen behatolnak a kórokozók.

A fentiek miatt az irritált bőrt ne vakarjuk, a bőrfelszínt semmiképp se zsírtalanítsuk feleslegesen, kerüljük azokat a kozmetikumokat, amelyek a bőrt kiszárítják. A száraz és érzékeny bőrre válasszunk olyan természetes alapanyagból készült kozmetikumokat, amik hidratálják és táplálják a bőrt. Télen érdemes rendszeresen használni testápolót is, legalább naponta egyszer, de az arcot és a kezet többször érdemes bekenni a nap folyamán. A kellő hatást egy közép árkategóriás krém is megteszi, a választás során inkább az összetevőket vegyük szemügyre: olyat keressünk, amelyekben kevesebb a konzerváló és az illatanyag.

Amennyiben a bőr tartósan piros, fertőzésre utaló jelet észlelünk vagy nehezen gyógyuló seb keletkezik rajta, feltétlenül keressük fel a bőrgyógyász szakembert. A több rétegnyi ruha alatt a bőr gyakran beizzad, befülled, ezért fontos, hogy különösen a bőrrel érintkező ruhanemű nedvszívó legyen, jórészt pamutból készüljön. Nyáron víz-, télen inkább zsiradékhiányos a bőrünk, ezért nem csak a zsiradék pótlásáról kell gondoskodni, hanem a nedvesség megkötéséről is. A legtöbb réteggel a láb van fedve, ezért hajlamos lehet a sarok a kirepedezésre. Erre a kellemetlenségre beváltak a speciális lábápoló krémek, ezek közül is azok, amelyekben urea vagy karbamid van. Ez a speciális anyag ápolja legjobban a láb bőrét.