Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A hét témája a vidékfejlesztés

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség egy teljes választási programmal készült, minden társadalmi-gazdasági területre választ adunk: ezen a héten többnyire a vidékfejlesztésről, infrastruktúráról, mezőgazdaságról beszélünk, és rögtön egy égető kérdést is behozunk a közbeszédbe” – mondta lapunknak Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, aki hétfőn kampánylátogatáson járt Biharban.

Cseke Attila és Kelemen Hunor

Cseke Attila és Kelemen Hunor

A 2017. január 1-éig vissza nem szolgáltatott földterületeket egy állami földalapba teszik, erről Dacian Cioloş kabinetje a 2015/66-os sürgősségi kormányrendelettel döntött, ami módosította a 2013/165-ös törvényt – mondta Kelemen Hunor, aki szerint ez „elfogadhatatlan, mert nem lehet egy újraállamosítást elfogadni olyan körülmények között, hogy nem a volt tulajdonosok a hibásak azért, mert nem kapták vissza a földjeiket, nem kapták meg a birtokleveleket és nem volt meg a tulajdonba helyezés. Sokszor még a földosztó bizottságok sem hibásak, ezért azt gondoljuk, hogy 2020-ra kell kitolni ezt a határidőt, ezt javasoljuk a kormánynak.” Az RMDSZ egy törvénytervezetet is benyújtott erről szeptemberben, de ennek még nem volt parlamenti vitája, így az RMDSZ elnöke szerint egy sürgősségi kormányrendelettel kell ezt a határidőt módosítani, mielőtt társadalmi konfliktus lesz a kérdésből, hiszen a földek visszaszolgáltatása több millió embert érint.

Az RMDSZ egy olyan start-up programot is indítana a mezőgazdaságban dolgozó vállalkozóknak, amelyen keresztül egyszeri, 50 ezer eurós támogatást kapnak a kormánytól, az állami költségvetésből. A támogatást – amit kamatmentesen fizetnének vissza az érintettek – arra használhatják, hogy beindítsák a vállalkozásukat. „Nekünk nem csak arra van szükségünk, hogy megtermeljük a nyersanyagot, hanem hogy fel is tudjuk dolgozni, legyen az a hozzáadott érték, amellyel a hazai vagy az európai uniós vagy a globális piacon versenyképesek tudunk lenni. Úgy gondolom, hogy a mezőgazdaság, az abból élő emberek a gazdasági növekedésnek egyik jelentős motorját képezik, ezért ha ezt a fajta támogatást megkapják, akkor azt hiszem, hogy ettől az ország lesz sikeres, új munkahelyek lesznek és gazdasági növekedés” – mondta Kelemen Hunor.

Mint Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-elnök elmondta, a szövetségi elnök tegnap többek között a történelmi egyházak képviselőivel és magyar önkormányzati vezetőkkel is találkozott Nagyváradon. Hétfőn délelőtti sajtótájékoztatóján az RMDSZ programjáról beszélt, mint mondta, komplex válaszokat kínálnak mind a magyar kisebbséget érintő, mind általános társadalmi gazdasági kérdésekre. Többek között új alkotmányt szeretnének, melyben belefoglalják az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban a kisebbségi jogokról leírtakat, és az anyanyelvhasználati küszöböt is csökkentenék 20 százalékról tíz százalékra, mivel ez felel meg jobban realitásnak, mondta a Bihar megyei RMDSZ elnöke, aki ara is kitért: választási programjukban szerepel a minimálbér 1250 lejről kétezer lejre való emelése, ezt azonban négy év alatt fokozatosan érnék el.

Fried Noémi Lujza