Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A hét legfontosabb, legérdekesebb hírei

A nyitottság a nemzetek közötti kapcsolatok építője

a nyitottsag 1

Magyar és román fiatalok beszélgettek kötetlenül és tabuk nélkül a két nemzet közötti viszonyról a hétvégén Félixfürdőn. A bukaresti kormány mellett működő Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala által támogatott „Együtt mondjunk nemet a rasszizmusra!” című projekt keretében szó esett a „Da, poftiţi – Igen, tessék” című program (fél)sikeréről is és olyan aktuális témáról, mint a régióátszervezés. Cikkünk ide kattintva olvasható.

 

Nagyváradon csökkentik a taxik számát

A statisztikai hivatal által közölt népszámlálási adatok fényében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal úgy találta, hogy indokolatlanul sok taxis működik a városban, ezért az elkövetkező időszakban mintegy százzal csökkentenék a kibocsátott engedélyek számát. Ezzel a tervezettel kapcsolatban tartottak közvitát hétfőn délután a városházán, ahol szép számban képviseltették magukat az érintettek. Cikkünk ide kattintva olvasható.

 

Az érettségi magyar szempontból

IV. abra

A 2013-as érettségi eredmények nyilvánosságra hozatala után két fontos témával találkozhatunk a sajtó napirendjén. Az egyik – hangsúlyosan a minisztérium körüli véleményekben megjelenő – álláspont arról számol be, hogy az elmúlt évekhez képest javultak az eredmények és ez annak tudható be, hogy mind a diákok, mind pedig az iskolák kezdenek felnőni a feladathoz, komolyabban veszik az érettségi vizsgát. Ennek érdekében pedig azokat a diákokat, akik valószínű, hogy nem tudnák sikeresen a vizsgát teljesíteni, lebeszélték a vizsgára való beiratkozástól, vagy esetleg megbuktatták őket a XII. osztály legvégén. Más álláspontok a differenciált oktatás fontosságára, a székelyföldi román nyelvtanítás problémáira, valamint a szakiskolák siralmas helyzetére hívták fel a figyelmet. Egy harmadik irányvonal az érettségi eredményekkel való zsonglőrködés kérdéskörét feszegette. Részlet a MENSURA TRANSYLVANICA elemzéséből. Cikkünk ide kattintva olvasható.

 

Árpád-házi királysír eladó

Öt éve, azaz 2008-ban hitelesítették azt a régészeti ásatást, mely révén kimondatott, megtalálták a váradhegyfoki premontrei apátság kolostorának maradványait, mely alatt feltételezhető, hogy az egyik árpádházi király, II. István sírja található. A történelmi szempontból sem mindennapi lelet feltárásának sorsa azonban mai napig bizonytalan, ugyanis a kezdeti lépéseket követően komolyabb kutatások nem történtek, az egész terület részletes feltárása még várat magára.

A magyar történelem szempontjából szenzációszámba menő lenne, ha valóban bebizonyosodna az, amit a Képes Krónikából sejthetünk, éspedig hogy a váradi hegyen megtalált régi romok alatt az Árpád-házi uralkodó premontrei szokás szerint eltemetett maradványait vannak.

Arpad-hazi 4

Fejes Rudolf Anzelm váradhegyfoki premontrei prépost-prelátustól a napokban megtudtuk, a rend jelenleg tárgyalásokat folytat azzal a magánszeméllyel, akinek tulajdonában van az a terület, amelyen az egykori kolostor romjait megtalálták. Az illető ajánlatot is tett a premontreieknek, hogy azok vegyék meg tőle a telket, ahol a feltárás elkezdődött, azonban haszonleső ember lévén a szóban forgó parcella valós értékének több mint a hatszorosát kéri, akkora összeget, melyet az itteni premontrei rend nem tud megfizetni. Riportunk itt olvasható.

 

Szent László Napok versus szentek kultusza

Vita alakult ki az elmúlt napokban arról, ki mit ért a szentek kultuszának ápolása alatt, kinek mi lehet a feladata. Sok minden elhangzott, de fogalomtisztázások nem voltak. A Szent László Napok szervezői azt mondták, a rendezvény célja Szent László kultuszának erősítése. Kezdjük tehát az elején az első fogalomnál. Szabó Ödön levele ide kattintva olvasható.

 

Uszító szórólapok Örvénden

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által szervezett hétvégi tüntetéssorozatot értékelte ki tegnapi sajtótájékoztatóján Csomortányi István és Kristófi Kristók, a néppárt Bihar megyei, illetve nagyváradi vezetője, akik egy kirívó incidensről is beszámoltak.

Örvénd volt az egyedüli olyan település, ahol nem zajlott zökkenőmentesen a szombati rendezvénysorozat. Itt azonban több probléma is megjelent. A szombati figyelemfelkeltő megmozdulást ugyanis ismeretlenek egy diverziós szándékkal készített szórólap segítségével próbálták megzavarni. „A helybéliek gyanúja szerint egyébként a RMDSZ keze van a dologban, és többen is Grim András szórványért felelős Bihar megyei RMDSZ-alelnök nevét emlegették mint olyan személyt, aki ezt készíthette” – mondta el Csomortányi István. Cikkünk ide kattintva olvasható.

 

Rágalmazásért perelni fognak

ragalmazasert

Csomortányi Istvánnak, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei vezetőjének a keddi sajtóban megjelent vádaskodására reagált tegnap Sorbán Levente örvéndi polgármester és Grim András, a Bihar megyei RMDSZ szórványügyekért felelős ügyvezető alelnöke. Mint megírtuk, Csomortányi elmondása szerint a hétvégi autonómiatüntetés-sorozaton Örvénd volt az egyedüli olyan település, ahol nem zajlott zökkenőmentesen a szombati rendezvény. Valakik uszító szórólapokat terjesztettek a településen, a néppárti politikus pedig „helybéliekre” hivatkozva Grim Andrást és az RMDSZ-t hozta összefüggésbe az akcióval. Cikkünk ide kattintva olvasható.

 

Mennyien tüntettek szombaton a bihari településeken?

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi szervezetei Bihar megyében összesen 29 településen szervezték meg szombaton este tüntetésüket. Az EMNP internetes oldalára (www.neppart.eu) tegnap felkerült egy fotógaléria a szombati tüntetések képeivel. Megszámoltuk a képeken látható tüntetőket. Cikkünk ide kattintva olvasható.

 

Dragnea hamis közvélemény-kutatása

Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke (képünkön) tegnapi sajtótájékoztatóján kételyeit fejezte ki a Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes által múlt héten bemutatott közvélemény-kutatás hitelességét illetően. A szociál-demokrata párti Dragnea az elmúlt hét során jelentette be, hogy egy az északnyugati fejlesztési régióban végzett közvélemény-kutatás adatai szerint a térség lakosságának 63,2%-a Kolozsvárt szeretné régióközpontnak, míg Bihar megyét és Nagyváradot mindössze 9,5%. „Az állítólagos felmérésről azt sem lehet tudni hol és mikor készítették, illetve kik vettek részt benne” – hangsúlyozta a nemzeti-liberális Cornel Popa. Cikkünk ide kattintva olvasható.