Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A hepatitis egyes formái megelőzhetők

A hepatitist (májgyulladás) és annak különböző formáit vírus okozza, vírusos (járványos) májgyulladásnak is nevezik. A támadás a májsejtek ellen irányul, és azok károsodását okozza.

Hepatitisben bárhol bárki megbetegedhet. A becslések szerint évente ma a világon minden tizedik ember fertőzött a vírussal, és évente több mint egymillió ember hal meg fertőzések következtében. A statisztikákat figyelembe véve, a számítások szerint világszinten 2040-re megduplázódik a májrákosok száma (ami első sorban a hepatitis B és C formájának a következménye), a hepatitises elhalálozások pedig megduplázódnak.

a hepatitis

 

Világszerte évente 3–4 millióan fertőződnek meg májgyulladással, főleg a kábítószer-fogyasztók, azok, akik vérátömlesztésen, fogászati kezelésen, tetováláson esnek át, de manikűrözésnél és pedikűrözésnél vagy közös borotválkozás során is terjed.

A hepatitis vírusoknak több különböző formája ismert.

 * Hepatitis A (és E): akut vírusos/járványos hepatitis, sárgaság – szennyezett étellel és itallal, a fertőzött személy székletürítése révén fertőz elsősorban. Hat–húsz napig tartó gyengeség, fejfájás, emésztési panaszok, tagfájdalmak, allergiás jellegű bőrtünetek, az esetek egy részében láz jellemzi. A sárgaságos szakaszban pozitív laboreredmények, megnagyobbodott máj és lép található, a vizeletben epefesték jelenik meg, de esetenként icterus (sárgaság) nélkül zajlik le. Kellő, egészségtudatos odafigyeléssel megelőzhető.

* Hepatitis B: a szervezet általános fertőzése, amely a máj megbetegedését okozza. A terjedési módja azonos a HIV víruséval: fertőzött vérrel való közvetlen érintkezés következtében (nem fertőtlenített orvosi vagy más eszközök használata – manikűr, pedikűr, tetoválás, füllyukasztás, vérátömlesztés), szexuális úton, ami a leggyakoribb terjedési mód, és anyáról magzatra terjedő úton lehet elkapni. Az esetek felében a betegség krónikus májkárosodást, -rákot, -cirózist okozhat. Egyes esetekben a hepatitis B vírus nem jelentkezik tünetek formájában, amikoris az illető személy nem tudja, hogy fertőzött. A betegség tünetei: rossz közérzet, fáradtság, fej- és ízületi fájdalmak, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi fájdalom, láz, a bőr sárgás elszíneződése, sötét vizelet. A tökéletes sterilizálással, használt fecskendők és tűk elkerülésével, vérrel, nem fertőtlenített ollókkal, borotvákkal, tetováló tűkkel való kontaktus mellőzésével a betegség elkerülhető. A hepatitis A és B ellen már létezik hatékony védőoltás, ami a megelőzésre, és nem a gyógyításra alkalmas.

* Hepatitis C: tünetekkel rendelkező és nem rendelkező személyek is terjeszthetik. A vírus tönkreteszi a májszövetet, és idővel krónikus májgyulladást, -rákot vagy -zsugorodást okozhat. Terjedhet fertőzött vérrel való közvetlen érintkezéssel (akár a B esetében), szexuális úton vagy születéskor az anyától. A leggyakoribb tünetei a rossz közérzet, fáradtság, májkörnyéki diszkomfort-érzet és a többi, B vírusnál is felsorolt szimptóma. A fertőzésnek legjobban kitettek az orvosok, a fogorvosok, a kórházi dolgozók, az újszülöttek, a családtagok, a szexuális partnerek, a vérszegény, szervátültetésen vagy vérátömlesztésen átesett személyek. A betegség megelőzhető a tökéletes sterilizálással, védőkesztyűk használatával, ismeretlen személyekkel való kontaktus, személyes higiéniai tárgyak elcserélésének elkerülésével, az óvszer helyes használatával és egy egészséges életstílus kialakításával. Sajnos a hepatitis C ellen nincs védőoltás.

Más, ritkábban előforduló hepatitisek:

toxikus hepatitis: ipari mérgek (széntetrakloridok) vagy egyes gyógyszerek következtében jöhetnek létre, tüneteik megegyeznek a vírushepatitis szimptómáival, de lázat, megnagyobbodott lépet ezekben az esetekben nem találunk.

Wiel-féle betegség (Leptospirosis icterohaemorrhagica), melynek jelei a magas láz, fejfájás, lábikra-fájdalmak és meningeális tünetek, az 5. napon sárgaság, fájdalmas májmegnagyobbodás, bőr- és nyálkahártyavérzések.

Győri György belgyógyász szakorvos