Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A helyi rendőrséghez fordulhatnak a potyautasok miatt

Állandó problémát jelent a nagyváradi 15-ös számú, nagypiac és Hegyalja között közlekedő autóbuszon az, hogy sok esetben nem megfelelő viselkedésű hajléktalanokkal kell együtt utazni. Ez a buszjárat megy a nagyváradi Szent Kereszt apácazárdához, ahol ingyenkonyhát működtetnek, ezért étkezési időszakokban, délben és az esti órákban, az utasok kénytelenek elviselni, ha esetleg valaki ittasan civilizálatlanul viselkedik a tömegközlekedési eszközön. Sokakat felháborít, hogy míg mindenki jeggyel vagy bérlettel utazik, a szóban forgó emberek teljesen ingyen veszik használatba azt, amiért más, dolgozó ember fizet.

a helyi

Az eset kapcsán Carmen Tocuţot, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) szóvivőjét kérdeztük, aki elmondta, hogy a hajléktalanok esetében nem alkalmazhatnak diszkriminációt, így nem tilthatják meg nekik a buszokon való közlekedést. A többi utas viszont nem köteles eltűrni és elviselni, ha esetleg szavakkal vagy tettekkel bántalmazzák őket a szemtelen potyautasok. Ilyen esetekben panaszt lehet, sőt kell emelni a Nagyváradi Helyi Rendőrségnél. A szóvivő azt is elmondta, hogy nem tehetnek jegyellenőrt minden járatra ezen az útvonalon, ugyanis kevés az emberük, valamint azt is hozzátette, hogy hiába is szabnának ki rájuk büntetéseket, nem lenne miből kifizetniük.

Amit tenni lehet az ügyben csupán annyi, hogy amint valakit zavar a hajléktalanok – vagy mások – viselkedése az autóbuszokon egy egyszerű telefonhívással értesíti erről a helyi rendőrséget, akik eljárnak az ügy kapcsán és talán, így némiképpen visszaszorul a potyautasok száma, vagy legalább nem kerül sor nézeteltérésekre utazás közben.

Vincze-Nagy Anikó