Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A hazai termékeket népszerűsítik

Szaktalálkozóval ünnepelték a Hazai termékek országos napját október 10-én, kedden, Vaskohszikláson és Székelyhídon, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság és a Bihar Megyei Tanács közös szervezésében. A 2017-ben kibocsátott 168-as törvény értelmében hazai terméknek kizárólag az minősül, amit Romániában gyártanak, és alapanyagai is 100%-ban romániai termelőktől származnak.

a hazai 1

Székelyhídon Pásztor Sándor megyei tanácselnök arra mutatott rá, hogy a kistermelők által megkapott Európai Uniós támogatások az Érmellék vidékfejlesztésének alapját képezték az elmúlt időszakban. Mint hozzátette, a megyei tanács számára kiemelt fontosságú a kistermelők helyes informálása, akiknek munkáját megnehezíti, hogy a térségben nincs egyetlen üzleti világban fajsúlyos tej- vagy húsfeldolgozó üzem sem.

Nicolae Hodişan, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője azt emelte ki, hogy a térségben mennyire jól működött a Paradicsom-program, melynek keretében számos diószegi és székelyhídi mezőgazdasági vállalkozó részesült 3000 eurós támogatásban. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a 10 évvel ezelőtti statisztikákhoz mérten a térségben felívelőben van a szőlőtermesztés.

Vaskohszikláson több mint 30 helyi termelő és fogyasztó gyűlt össze, hogy megismerkedjen a rendelkezésre álló lehetőségekkel, megtudja, hogyan teheti ismertté termékeit és milyen támogatásra számíthat. A helyi termelők bizakodóak voltak azt illetően, hogy el tudják látni a piacot hazai termékekkel, annak ellenére, hogy a természeti károk a termés egy részét elpusztították.

Ioan Mang, a megyei tanács alelnöke támogatásáról biztosította a vaskohsziklási termelőket, és örömét fejezte ki, amiért a hazai termékeknek hivatalos ünnepnapja van. Az elöljáró ugyanakkor több javaslattal is élt a termelők irányába – például, hogy szerveződjenek csoportosulásokba annak érdekében, hogy a nagy szupermarketekben is jelen lehessenek, vagy hogy tüntessék fel a termékek eredetét a címkézésen.

Sz. G. T.