Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A háttérből segítenék”

Kiss Imre érmihályfalvi pedagógus, földrajztanár az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselőjelöltje. 1951-ben született Nagyváradon, de „kéthetes kora óta” Mihályfalván él, Sass Kálmán mártír református lelkész keresztelte meg és Mihályi Zoltán esperes konfirmáltatta. Elemi és középiskoláját is helyben végezte, majd a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen szerzett diplomát. 41 esztendeje tanít Mihályfalván.

„A siker minket igazol, de semmire sem jogosít fel” – ez a kedvenc idézete, ami Horváth Imrétől származik, és sokat elárul a köztiszteletben álló, példás pedagógusi pályát bejáró Kiss Imre személyiségéről.

A hatterbol

A parlamenti képviselői jelöltséget azért vállalta, hogy szakértelmével és tapasztalatával segíteni tudja az „élvonalban harcolókat”. Céljai között szerepel, hogy az RMDSZ vezetőségével a törvényhozásban elért eredményeket meg- és elismertesse, ezeket megtartsa és további előrelépések előkészítésében vállaljon részt. Kiemelten foglalkozik a romániai kisebbségek oktató-nevelő stratégiájával és az Érmellék kulturális és oktatási kérdéseivel. Kiss Imre szerint az anyanyelvű oktatás terén elért alapvető sikereket meg kell erősíteni, a diákok számára a román mint idegen nyelv oktatásának ritmusát fokozni szükségeltetik és el kell készíteni az ehhez a módszerhez szükséges tankönyveket egészen az tizenkettedik osztályosokig.

Azért, hogy ne erősödjön fel a politikai visszarendeződés, a magyarellenesség, a romániai magyar–magyar viszonyban a megosztottság, szükséges félretenni a rosszindulatot, egymás megvetését és a „többszínűség egységét” kell érvényre juttatni.

„A jelöltséget csak úgy fogadtam el, hogy a lista közepére vagy a végére tegyenek. Én a háttérmunkát szeretném biztosítani szabó Ödön parlamenti képviselőnek és a szenátusban majd annak a magyar szenátornak, aki ott lesz a tanügyi bizottságban. Szeretném, hogy amit mi itt az Érmelléken a tanügyben megtapasztaltunk, a konkrét problémákra gyakorlati válaszokat adhassunk. Ehhez szükséges a szekértelem, de legfőképp az akarat, az RMDSZ-ben pedig megvan a szándék, hogy az erős parlamenti képviseletet, vagy adott estben a kormányzati eszközöket közösségünk javára fordítsa. Sok mindent sikerült már eddig is elérni, de ezeket a vívmányokat meg kell tartani” – mondta Kiss Imre.

A képviselőjelölt szerint olyan időszak következik, amikor különösen fontos, hogy a magyar emberek összetartsanak és közösen induljanak meg azon az úton, amelyen közösségünk jogai megőrizhetők és tovább bővíthetők. Ez azonban csakis akkor érhető el, ha megértettük, el kell mennünk december 11-én választani és támogatjuk azt a magyar szervezetet, amely valóban tehet valamit magyar oktatásunkért, egyházainkért, kisebb és nagyobb közösségeinkért, Erdély és a Partium jövőjéért.