Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A hatékonyabb árvízvédelem a cél

A Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezetősége tegnap sajtótájékoztatón ismertette a Watman – Információs rendszer integrált vízgazdálkodáshoz elnevezésű EU-s projekt részleteit, célkitűzéseit.

Dorel Dume, a vízügyi igazgatóság vezetője köszöntötte a jelenlévő szakembereket és a sajtó képviselőit, majd hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Kohéziós Alapjának társfinanszírozásával létrehozott projekt – jelenleg ennek megvalósításának az első szakaszában vannak – célja a lakosság védelme az árvízvédelmi infrastruktúra modernizálása révén. A teljes beruházás értéke 63 millió euró, melynek 85%-át uniós pénzből, a fennmaradó részt pedig állami költségvetésből finanszírozzák. A projekt kedvezményezettje a Romániai Vizek Nemzeti Igazgatósága, a finanszírozási szerződést pedig 2013, augusztus 9-én írták alá, a projekt időtartama pedig 25 hónap. Cél tehát a lakosság védelme, ehhez pedig a projekt által eszközöket biztosítanak az árvízmegelőzésért felelős hatóságoknak. Ezekkel hatékonyan csökkenthetők a természeti katasztrófák hatásai.

a hatekonyabb 1

a hatekonyabb 2

Cătălina Brăgaru, a Romániai Vizek Nemzeti Igazgatósága képviseletében ismertette az eddig lebonyolított beruházásokat, melyek a hidrotechnikai építmények biztonsági szintjének növelését és természeti csapások esetére a sürgősségi beavatkozások hatékonyságát szolgáló feltételek jobbítását célozzák. Például automata szenzorokat és járulékos felszereléseket szereztek be. Ezekkel 89, a gátak biztonsági szintjére felügyelő állomást láttak el, 223 automatizált és szenzorokkal ellátott állomás pedig a hóréteg mérésére és az érkező hozamok stb. mérésére szolgáló modern szerkezeteket kapott, 89 gátat szereltek fel szoftverrel és hardverrel a hidrotechnikai építmények ellenőrzésének és üzemeltetésének összehangolása érdekében, valamint korszerű beavatkozási felszereléseket és eszközöket vásároltak az árvíz elleni védekezéshez. Ilyen például az a szerkezet, amely óránként 2000 zsákot képes homokkal megtölteni. Mint elhangzott, a projekt révén kb. 1,5 millió lakos részesül védelemben a veszélyeztetett területeken, az árvízveszély pedig 7%-kal csökken az ország 11 vízgyűjtő medencéjében.

Claudiu Pop prefektus is felszólalt, gratulált a projekt kivitelezéséhez, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben ezekre a felszerelésekre nem lesz szükség, legfeljebb katasztrófa-szimuláláskor.

Sükösd T. Krisztina