Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A hasznosításnak a képzelet szabott határt

Szeméttelep látogatással, öko-kampány tervezésével és számtalan dekoratív és használati kellék létrehozásával telt a székelyhídi Ér Környezetvédelmi Egyesület első Erasmus Plus prgramja Ne lazíts, hasznosíts! címmel.

a hasznositasnak 2

A székelyhídi Ér Környezetvédelmi Egyesület egyhetes nemzetközi ifjúsági cseréjén összesen huszonnégy görög, litván, magyarországi és romániai fiatal vett részt, hogy az újra- és továbbhasznosításról tudjanak meg többet úgy gyakorlatban, mint elméletben. Emellett megtanultak blogolni, online képszerkesztő felületet használni, és a létrehozott termékeik fotózásához szükséges alapszabályokat is elsajátították.

Összesen öt anyagból dolgoztak a résztvevők a hét során: fém, műanyag, papír, üveg és textil. Ezek közül a textil minden műhelymunka során megjelent, hiszen sokféle szövésű, alapanyagú és színű ruhadarab kapott új életet. A legnépszerűbb műhelymunka ezek közül a műanyagból való alkotás volt, hiszen számos formája, színe van, megfelelő eszközökkel pedig a fiatalok kezdvükre formálhatták, illeszthették a palackokat, csomagolóeszközöket. Papírból főként mâché módszerrel készült formák születtek, de a gurulóképes autómakett is meggyőző volt a lehetőségek tárházát illetően. Az üveg újrahasznosítása nem telhetett el néhány kisebb karcolás nélkül, de rusztikus, elegánsan csillogó ékszerekben vihették tovább magukkal a résztvevők a munka gyümölcsét.

a hasznositasnak 1

A hét közepét az Eco Bihor vállalat telephelyének meglátogatása tette színesebbé, de főleg szagosabbá. A vállalat szívélyes vendéglátásának köszönhetően a fiatalok testközelből tapasztalhatták a gyűjtő és válogató telephelyen, hogy mennyi szemetet is termelünk és hogy mekkora munkát jelent ennek a megfelelő módon történő gyűjtése, válogatása, tárolása, és hasznosítása. A telephely bejárása közben a fiatalok látták, hogyan készül a virágföld, hogyan válogatják a szelektív hulladékot, és hogy mekkora munkát is jelent, ha a háztartásokban élők nem szelektíven tárolják a szemetet, hanem figyelmetlenül dobálják azt oda, ahol éppen hely van.

Erre igyekeztek felhívni a figyelmet a projekt utolsó napján is, amikor bemutatták villámcsődület jellegű előadásukat és újrahasznosított anyagokból készült játékokkal és kézműveskedéssel szórakoztatták a városi parkba elsétáló gyerekeket. A tejesdoboz-teke, a szelektív fogócska és társaik teljesen kikapcsolták a gyerekeket, miközben a fiatalok megtanították nekik, milyen szemetet, hová kell tenni.

A projekt végén a fiatalok kiértékelték a programot, és saját teljesítményüket is, ami a megalkotott termékeket, a létrejött blogot és az öko-kampány lebonyolítását illette, majd a szervezőktől átvehették a kiérdemelt, Európában nemzetközileg elismert Youthpass tanúsítványt, a részvételt és a személyes fejlődésüket igazolandó. A programot az Európai Unió támogatta.

Bíró Orsolya