Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A hasfájós kisbaba

A hasfájásnak sok oka lehet, de leginkább a sok levegő lenyelése és a fokozott gázképződés okozza a panaszokat.

Etetéskor a baba sok levegőt nyel, ami aztán bélgörcsöket, hascsikarást eredményez. A legjobb szándék mellett is az a kisbaba, aki anyatejet és tápszert is kap, nehezebb helyzetben van emésztés szempontjából, mint az, aki csak anyatejet. Van persze olyan baba is, aki anyatejes táplálással is sokat panaszkodik. A jó hír, hogy ez a periódus nem tart sokáig. A panaszok esetén a baba hasára meleget kell tenni, a pocikát simogatni kell az óramutató járásával egyezően. Az is jó, ha a babát egy ideig meleg vízbe tesszük, mert a víz, a meleg és a mozgatás hatására megkönnyebbül.

a hasfajos

Sokan arra is gondolnak ilyenkor, hogy a babának szorulása van, azonban ha egy baba nem kakil minden nap, az még nem tragédia, a lényeg, hogy ha a szelek távoznak, nincs semmi vész. A népszokás azt tartja, hogy ilyenkor a szelek vagy a széklet megindításáért köményes, kamillás, cukros folyadékot kell itatni a kicsivel, azonban ennek semmi értelme, elég ilyenkor vizet adni. Ha a baba eleven, érdeklődő, és olykor nem alszik két evés között, ha nyugodt, nem sír és jól fejlődik, szépen gyarapszik a súlya, az anyuka megnyugodhat, ezek a kezdeti hasi panaszok idővel megszűnnek, és hamar túljutnak a kezdeti zökkenőkön.

Dr. Győri György